Washington razmatra zabranu prodaje Rusiji: mobitela te dijelova za avione i aute

Pozivajući se na neimenovani izvor u Bijeloj kući, agencija Reuters je izvijestila da bi nekolicini američkih industrija moglo biti zabranjeno poslovanje na ruskom tržištu. Ograničavanje mogućnosti Rusije da uvozi pametne telefone, kao i kritične komponente za zrakoplove i automobile, ozbiljno bi utjecalo na potrošače, industrijske operacije i zapošljavanje tamo.

O ovoj mjeri, koja bi bila dio većeg paketa ekonomskih sankcija, trebala bi se raspravljati na sastanku visokih dužnosnika u Bijeloj kući. Ranije ovog mjeseca, američka državna zamjenica tajnika, Victoria Nuland zaprijetila je da će Washington uvesti sankcije bez presedana ako Rusija izvrši vojni upad u Ukrajinu.

Ako se provedu, sankcije bi koristile alate koje je stvorio Donald Trump koji je, na primjer, ranije ove godine zabranio isporuku napredne poluvodičke tehnologije kineskom Huaweiju. Ruskim tržištem telefona dominiraju strane tvrtke kao što su Samsung, Xiaomi i Huawei. Najpopularniji američki ponuđač pametnih telefona, Apple, također je nevjerojatno popularan i 2020. je prijavio prihod od 266,31 milijardi rubalja (3,6 milijardi dolara), što je povećanje od 40,7% u odnosu na 2019. 

Ranije ovog mjeseca, na video sastanku, Biden je upozorio Putina na potencijalnu akciju protiv Rusije u slučaju napada na Ukrajinu. Prema američkim medijima, te bi sankcije mogle uključivati ​​isključenje Rusije iz platnog sustava SWIFT, sustava koji umrežuje informacije o svim bankarskim transakcijama. Takav potez bi bio ekonomski “napad” na Rusiju bez presedana.

Komentari

komentar





You may also like