Washington tvrdi da Izrael stoji iza napada dronovima na Iran; Gađan pogon za izradu hipesoničkih raketa?

Neimenovani američki dužnosnici jučer su potvrdili sumnje da Izrael stoji iza napada dronom tijekom vikenda na navodni vojni objekt u iranskom gradu Isfahanu, pojačavajući zabrinutost da se krajnje desna vlada premijera Benjamina Netanyahua sprema za više konfrontirajuću politiku prema Iranu. Međunarodni pregovori oko iranskog nuklearnog programa također su u zastoju.

New York Times je izvijestio da je ovaj napad malim bespilotnim letjelicama bio “djelo Mossada, glavne izraelske obavještajne agencije, prema visokim obavještajnim dužnosnicima koji su bili upoznati s dijalogom između Izraela i Sjedinjenih Država o incidentu”. Pišu da je objekt koji je pogođen u subotu bio usred grada i nije se činilo da je povezan s nuklearnom energijom. Iran je u nedjelju priopćio da je kompleks radionica u središnjoj pokrajini Isfahan napadnut s nekoliko mikro letjelica (MAV), ali da ih je protuzračna obrana uspješno odbila.

Wall Street Journal također je u nedjelju izvijestio da je Izrael izveo napad, koji je pokrenut nekoliko sati prije nego što je američki državni tajnik Antony Blinken stigao na Bliski istok radi planiranih putovanja u Izrael, Egipat i okupiranu Zapadnu obalu. Prošlog je tjedna direktor CIA-e William Burns nenajavljeno otputovao u Izrael kako bi razgovarao o “Iranu i drugim regionalnim pitanjima”, piše WSJ.

Jamal Abdi, predsjednik Nacionalnog iransko-američkog vijeća (NIAC), rekao je da je “duboko zabrinut zbog sve većih oblaka rata nad Bliskim istokom”. “Ovaj posljednji čin sabotaže izveden putem vojnog napada unutar Irana predstavlja opasnu eskalaciju i trebao bi biti razlog za zabrinutost za sve koji se protive ratu”, rekao je Abdi. “Rat će samo dodatno osnažiti najnasilnije i najrepresivnije snage unutar Irana na račun običnih Iranaca koji zahtijevaju slobodu, te će ohrabriti reakcionarne elemente u Iranu, Izraelu, Saudijskoj Arabiji i SAD-u. Od vitalne je važnosti da pozovemo sve strane na suzdržanost i davanje prioriteta nevojnim rješenjima za napetosti koje prijete regiji”, tvrdi.

Izraelska obavještajna agencija jasno je dala do znanja da potencijalni novi nuklearni sporazum (koji se još ne nazire) neće zaustaviti izraelske napade na Iran. “Čak i ako se potpiše nuklearni sporazum, to Iranu neće dati imunitet od operacija Mossada”, rekao je u rujnu šef Mossada David Barnea i dodao: “Nećemo sudjelovati u ovoj šaradi i ne zatvaramo oči pred dokazanom istinom”.

Trita Parsi iz Quincy instituta tvrdi da “za razliku od prije, kada su američki dužnosnici šutjeli ili samo potvrdili ulogu Izraela u napadima na Iran nekoliko dana kasnije, sada američki dužnosnici odmah imenuju Izrael. Rat se očito vratio na dnevni red”. Jerusalem Post danas objavljuje analizu prema kojoj je ovakvo brzo američko ukazivanje na izvršitelja napada, zapravo znak da jače stoje uz Izrael i da je Washington spreman Teheranu “pokazati zube”.

Bivši šef izraelske obavještajne službe Mossad, Danny Yatom, rekao je danas da je jedan iranski vojni objekt koji je napadnut bespilotnim letjelicama proizvodio hipersonične projektile, prenosi AA. 

Govoreći za radio izraelske vojske, Yatom je rekao da je postrojenje korišteno za razvoj hipersoničnih projektila. Tvrdio je da su te rakete dovoljno brze da naprednim sustavima protuzračne obrane može biti teško presresti ih. Ranije u ponedjeljak, Izrael je službeno odbio komentirati napad na iransko postrojenje. “Nemamo komentara na ova izvješća. Ne komentiramo zapadna izvješća”, rekao je glasnogovornik izraelske vojske za AA danas.

No, dnevni list Yedioth Ahronoth u međuvremenu je citirao još jednog neimenovanog američkog dužnosnika koji je rekao da iza napada stoji Izrael. Prema novinama, cilj napada dronom bio je spriječiti Iran da razvije hipersonične projektile, vjerojatno uz rusku pomoć. Proteklih godina u Iranu je doživio niz sabotažnih napada na vojne objekte i nuklearna postrojenja, a Teheran uglavnom krivi svog regionalnog neprijatelja za napade. Jedna od ključnih meta bila je nuklearna elektrana Natanz, koja se nalazi nekih 120 kilometara sjeverno od Isfahana.

Komentari

komentar

You may also like