WHO: Bolest COVID-19 više nije globalna zdravstvena kriza

Bolest COVID-19 više ne predstavlja izvanrednu globalnu zdravstvenu krizu, priopćila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), što je jedan od ključnih koraka prema okončanju pandemije koja je odnijela više od 6,9 milijuna života i poremetila svjetsko gospodarstvo, izvještava Reuters.

Prošle su tri godine otkako je ta agencija Ujedinjenih naroda proglasila bolest COVID-19 svjetskom zdravstvenom opasnošću. Taj status omogućio je da se svijet usredotoči na bolest COVID-19 kao na veliku zdravstvenu prijetnju te potaknuo suradnju na globalnoj razini glede cjepiva i lijekova za suzbijanje te bolesti.

“Jučer se Odbor za izvanredna stanja sastao po 15. put i preporučio mi da proglasim kraj javnozdravstvene krize od međunarodnog značaja. Prihvatio sam savjet i stoga s velikom nadom objavljujem da je covid-19, kao globalna zdravstvena kriza, gotov”, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Odluka pokazuje da je svijet ostvario napredak, ali bolest COVID-19 će i dalje biti s nama, iako više ne predstavlja zdravstvenu krizu, priopćio je WHO. Prema podacima WHO-a, stopa smrtnosti je pala s više od 100.000 ljudi tjedno u siječnju 2021. na oko 3500 u tjednu do 24. travnja ove godine. “Međutim, to ne znači da je covid-19 nestao”, upozorio je Ghebreyesus.

WHO: Kina drži ključ za razumijevanje podrijetla covida-19





Komentari

komentar

You may also like