WP: Američki dug kreće se prema povijesnom maksimumu

Prema navodima američkog medija The Washington Post, koji se poziva na prognoze Proračunskog odbora američkog Kongresa (The Congressional Budget Office (CBO), krajem ove godine američki savezni dug dosegnut će 78% američkog BDP-a, što je maksimum od 1950.g.

Dug će se, kako se očekuje, povećati do 96% BDP-a do 2028.g. i u konačnici može previsiti povijesni maksimum od 106%, koliko je iznosio 1946.g.

Trenutačno savezni dug iznosi 15 trilijuna dolara, izjavio je Marc Goldwein, stariji potpredsjednik Committee for Responsible Federal Budget (CRFB).

Visoka razina duga 1946.g. bila je posljedica povećanih rashoda u svezi s Drugim svjetskim ratom. U drugim slučajevima nagli rast duga bio je povezan s ekonomskim potresima. Međutim, sada dužničko breme raste u uvjetima dovoljno zdrave ekonomije, što ukazuje na strukturni raskol između toga, koliko poraza država ubire i koliko ona troši. CBO prognozira, kako će republikanski porezni zakon, usvojen prošle godine, povećati deficit saveznog proračuna za 1,84 trilijuna dolara tijekom idućih deset godina. Vođe Republikanske stranke sa svoje strane tvrde kako će smanjenje poreza dati poticaj za gospodarski rast.
U svojoj analizi CBO pretpostavlja kako će zakon o smanjenju poreza za fizičke osobe prestati djelovati do kraja ovog desetljeća. Međutim,  republikanci su više puta izjavili kako smanjenje poreza neće biti prekinuto, obećavajući, kako će budući saziv Kongresa (izbori su u studenom ove godine, op. GN) usvojiti mjere za produljenje važenja tog zakona.
CRFB je u utorak izjavio kako će američki dug do 2048.g. dosegnuti oko 200% BDP-a, ukoliko prošlogodišnje smanjenje poreza, koje je prihvatio Kongres, postane stalno.

S druge strane, CBO je prošle godine prognozirao kako će savezni dug  do 2047.g. iznositi 150% američkog BDP-a, da bi u ovogodišnjoj porognozi, usprkos poreznoj reformi, taj pokazatelj snizio na 148% BDP-a do iste godine. To malo smanjenje povezuje se sa smanjenjem procjena rashoda za programe socijalne pomoći i zdravstva, poput Medicaid i Medicare. CBO je također snizio svoje procjene rashoda za program zdravstvenog osiguranja djece i sustav zdravstvene zaštite Affordable Care Act, ili Obamacare.

Podsjećamo: prema informacijama američkog Ministarstva financija, deficit državnog proračuna u svibnju je povećan za 66% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, i iznosio je 146,8 milijardi dolara. Radi se o najvećem mjesečnom proračunskom deficitu od 2009. godine. Proračunski prihodi u prošlom mjesecu smanjili su se za 9,7% na godišnjoj razini, što u novčanom prikazu iznosi 217,1 milijardi dolara. Pri tom su rashodi povećani za 10,7%, i iznose 363,9 milijarde dolara.





U prvih 8 mijeseci financijske 2018.g. (počela je 1. listopada 2017.g.), negativni saldo proračuna povećan je za 23% i iznosi 532,2 milijarde dolara u usporedbi s 432,9 milijardi dolara koliko je iznosio u istom razdoblju prethodne financijske godine.
Proračunski rashodi od početka ove financijske godine porasli su za 5,9% (2,76 trilijuna dolara), a u isto vrijeme prihodi u proračun povećali su se za 2,6% (2,22 trilijuna dolara).

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like