WP: OBAMINA ADMINISTRACIJA MOŽE PREDLOŽITI RUSIJI PRODULJENJE UGOVORA O STRATEŠKOM NAORUŽANJU

Američki The Washington Post izvijestio je 11. srpnja, kako administaracija predsjednika Obame razmišlja o mogućnosti upućivanja prijedloga Rusiji za  produljenje ugovora o starteškom naoružanju START za narednih pet godina.

Na taj način, navodi novina, Washington želi jamčiti kako će se dogovor (sklopljen na deset godina) nastaviti i nakon Obaminog napuštanja vlasti krajem ove godine. Američki vođa namjerava obznaniti politiku „prvog neprimjenjivanja“ atomskog arsenala i predložiti u VS UN-a usvajanje rezolucije koja bi se odnosila na zabranu testiranja atomskog naoružanja. Suradnik WP je pojsnio, kako ni jedna točka (tih namjera, op. IM.) još nije službeno odobrena.

U svezi informacije WP, iz Moskve je danas stiglo priopćenje kako niti jedan službeni prijedlog od strane Washingtona po toj problematici njima još nije upućen. Međutim, od strane pojedinih ruskih političara i vojnih dužnosnika već se mogu čuti mišljenja kako će Rusija teško prihvatiti produljenje ugovora START, bez da se u njega prethodno ne uglave ruski stavovi o protivljenju razmještaja američkog PRO štita na teritoriju Europe, a koji je upravo u tijeku. O tome je danas govorio i predsjednik ruskog Vijeća Federacije po pitanju obrane i sigurnosti Viktor Ozerov.

Ugovor između SAD-a i Rusije bio je potpisan u travnju 2010. godine, u češkom glavnom gradu Pragu. On je zamijenio dogovor iz 1991. godine (tzv. START-1) i dogovor o smanjenju strateških ofanzivnih potencijala od 24. svibnja 2002. godine.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like