WP: UAE uspostavili neformalni kanal veze između Trumpa i Putina

Prema pisanju američkog The Washington Posta, UAE su u siječnju organizirali tajni sastanak između osnivača tvrtke Blackwater Erica Princea i predstavnika iz najužeg kruga suradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, u svezi uspostave neformalnog komunikacijskog kanala između američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog čelnika Vladimira Putina.

Pozivajući se na anonimne američke, europske i arapske službenike, novina navodi, kako se njihov susret održao 11. siječnja, devet dana uoči inauguracije Donalda Trumpa, na Sejšelskim otocima, u Indijskom oceanu.

Potpune informacije o tom susretu do danas nisu poznate, ali se navodi kako su UAE pristali organizirati susret iz razloga da bi se uvjerilo Rusiju u nužnost ograničenja njezinih veza s Iranom, u tom smislu i u Siriji. Dostiženje takvog cilja, postavljenog od strane Trumpove administracije, tražilo bi ozbiljne ustupke Washingtona po pitanju gospodarskih sankcija uvedenih protiv Rusije.

WP piše kako je Eric Prince, iako nije formalno sudjelovao u Trumpovoj predizbornoj kampanji, bio neslužbeni Trumpov izaslanik za kontakt s visokim dužnosnikom UAE koji je pripremao susret s osobom od povjerenja Vladimira Putina, čije ime novina nije navela.

Inače, Prince je bio uvjereni pobornik Donalda Trumpa, a Republikanskoj stranci donirao je 250 tisuća dolara za Trumpov predizborni stožer. Princeva sestra Betsy DeVos sada je ministrica obrazovanja u novoj američkoj administraciji.

U članku WP se navodi kako, prema izvorima iz američke administracije, FBI istražuje sastanak na Sejšelima u okviru široke istrage o „ruskoj umješanosti“ u tijek američkih predsjedničkih izbora 2016. godine i „pretpostavljenih kontakata između Putinovih i Trumpovih suradnika“.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like