WSJ: američka administracija spremna blokirati „Rosneft“

Geopolitika.News je ovu temu analitički obradila još 28. kolovoza, tri dana prije WSJ!

Američki medij The Wall Street Journal, pozivajući se na visoke izvore iz američke vlade,  31. kolovoza piše, kako je administracija Donalda Trumpa spremna blokirati nastojanja ruskog i svjetskog naftnog diva „Rosneft“ za osiguranjem nadzora  nad „načelno važnim“ energetskim aktivima Sjedinjenih Država, čiji je vlasnik Venezuela.

Radi se o „Citgo Petroleum“ – američkoj podružnici državne venezuelanske naftne tvrtke PDVSA, koja je vlasnik pojedinih  rafinerija, naftovoda i terminala u Sjedinjenim Državama.

„Rosneft“ je, kreditiravši spomenutu venezuelansku naftnu tvrtku s 1,5 milijardi dolara, kao instrument osiguranja dobio 49.9%  aktiva Citgo Petroleuma, piše WSJ.

Kongres je već odavno zabrinjavala činjenica kako kontrolni paket te američke tvrtke, koja čini oko 5% naftno-prerađivačke snage SAD-a, može doći u ruke „Rosnefta“ ukoliko PDVSA ne bude u stanju podmirivati svoje dužničke obveze.

Kongresmeni su zatražili od Trumpove administracije poduzimanje nužnih mjera kako bi se to onemogućilo i, sudeći po svemu, njihova molba je bila uslišana.





WSJ citira riječi svoga izvora: „Ukoliko „Rosneft“ poluči kontrolni paket dionica, to za sobom može povući niz pravnih posljedica za Citgo, s obzirom na njegov status. Štoviše, to bi značilo promjenu u strukturi inozemnog vlasništva nad Citgo-m, i u tom slučaju mi ćemo poduzimati odgovarajuće mjere“.

Drugi vladin dužnosnik, na kojeg se poziva WSJ, navodi kako će „vlada osigurati zaštitu  američkih nacionalnih interesa“ ukoliko do toga dođe. Dodao je, kako američko vijeće za inozemne investicije ima ovlasti za blokiranje financijskih operacija, ukoliko smatra da one ugrožavaju državu.

Treći izvor ovog američkog medija tvrdi, kako, ukoliko Moskva i pokuša „glupo ići ovim putom“, američko Ministarstvo financija može ne dopustiti posao „Rosnefta“ i Citgo-a u okviru postojećeg sankcijskog režima protiv Rusije.





WSJ skreće pozornost na to, da Rusija već odavno iskorištava svoj utjecaj na međunarodnom energetskom tržištu za postizanje svojih vanjskopolitičkih ciljeva. Rusija također nastavlja podupirati venezuelanskog predsjednika Nikolasa Madura, kojeg SAD smatraju diktatorom, a što Vladimiru Putinu daje mogućnost za učvršćenje svojih pozicija u Latinskoj Americi, smatra WSJ.

Napominjemo: Geopolitika.News je ovu temu analitički obradila još 28. kolovoza, tri dana prije WSJ!

dr. sc. Jadranka Polović: SANKCIJAMA NAMETNUTIM VENEZUELI SJEDINJENE DRŽAVE BRANE VLASTITE NACIONALNE INTERESE (2)

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like