WSJ: EU pokreće kreditnu liniju za mehanizam INSTEX za trgovinu s Iranom

Jučer smo na portalu Geopolitika News izvijestili o riječima povjerenice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini, koje su se odnosile na spremnost za pokretanje posebnog platnog mehanizma INSTEX za trgovinu s Iranom, i kojim bi se zaobišle američke sankcije (vidi poveznicu ispod teksta). A na istu temu, sinoć, 26. lipnja, oglasio se i ugledni američki medij The Wall Street Journal. On je objavio kako će europske vlade, prema izjavi dužnosnika EU, ovoga tjedna udvostručiti svoje napore za potporu gospodarskih veza s Iranom, predstavivši kreditnu liniju, kako bi pomogle posebnom mehanizmu INSTEX za uspostavu kanala za trgovinu EU s Islamskom Republikom u uvjetima američkih sankcija.

Zanimljivo je kako američki medij navodi da europljani namjeravaju učiniti taj potez, neovisno o upozorenjima Teherana o svom prestanku ispunjavanja pojedinih preuzetih obveza iz Sporazuma o nuklearnom programu iz 2015.g. i zahtjevima Washingtona za maksimalnim jačanjem gospodarskih sankcija protiv Irana. Međutim, pri tom ne objašnjava kako je Iran to upozorenje iznio u sklopu svoga danog roka ostalim (europskim) supotpisnicama toga sporazuma (Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj) da ga, konačno, i one same nastave provoditi u praksi, a ne samo deklarativno zbog straha od američkih sankcija protiv njihovih tvrtki koje budu poslovale s Teheranom. Jer sada ispada kako jedino Iran ispunjava preuzete obveze iz toga sporazuma nakon što su se u svibnju prošle godine SAD iz njega samoisključile, a europska „trojka“ samo formalno-politički podržava njegov daljnji opstanak (skupa s Rusijom i Kinom), ali se boji daljnjeg zaoštravanja svojih, ionako složenih odnosa sa SAD-om nakon dolaska na vlast Trumpove administarcije i uvođenja pojedinih carinskih mjera i protumjera u međusobnoj trgovini.

Podsjećamo kako će se visoki predstavnici vlada Irana, spomenute europske „trojke“, Rusije i Kine – dakle, zemalja koje se zalažu za nastavak provedbe nuklearnog sporazuma s Iranom, u petak, 28. lipnja, sastati u Beču s ciljem postizanja dogovora po tom pitanju. Naime, spomenuti 60-dnevni iranski rok, predan EU za davanje konkretnog odgovora na iranski zahtjev, ističe 8. srpnja, nakon čega će Teheran i službeno zauzeti stav o tome, hoće li se i on povući iz nuklearnog sporazuma ili će ga i dalje nastaviti provoditi.

Ukoliko se i stvarno tj. operativno pokrene spomenuti europski platni mehanizam INSTEX (Instrument for Supporting Trade Exchanges), službeno osnovan 31. siječnja ove godine, to bi moglo zadovoljiti Teheran i omogućiti mu, prije svega slobodan izvoz nafte u EU, koja je 5. po veličini svjetska uvoznica iranske nafte i kojoj je upravo omogućavanje toga posla s Iranom temeljni cilj (uostalom, kao i Teheranu) u odnosu na sve druge, ma koliko unosne ugovore velikih europskih tvrtki potpisane s iranskim tvrtkama o sudjelovanju u zajedničkim projektima na iranskom teritoriju.

Podsjećamo: INSTEX  ima sjedište u Parizu, a na čelu mu je bivši top-menadžer njemačke Commerzbank Per Fischer. Predsjednik nadzornog odbora tog instrumenta, koji se sastoji od predstavnika Velike Britanije, Francuske i Njemačke, bit će Britanac. Takva diversifikacija funkcija, odnosno mjesta sjedišta, prema mišljenju osnivača, usmjerena je na minimalizaciju rizika od američkog sankcijskog pritiska. Smatra se kako će Iran i dalje moći izvoziti naftu i druge proizvode u Europu, a novac za njih agencija (INSTEX) neće uplaćivati u iranske banke, već će to činiti europske tvrtke koje u Iran izvoze svoje industrijske proizvode. Međusobna naplata obavljat će se u eurima.

Naglašavamo kako se u dosadašnjih 5 mjeseci po tom pitanju nije ništa konkretno učinilo (iz gore spomenutih razloga) i da je ovo sada glavna prekretnica, koja će, ukoliko se i ostvari u praksi, osim ekonomskih imati i dalekosežne (geo)političke posljedice.
Mogherini: EU je spremna pokrenuti mehanizam za zaobilaženje sankcija SAD-a u trgovini s Iranom

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like