WSJ: Iranski izvoz nafte smanjuje se brže od očekivanog

Američki medij The Wall Street Journal navodi kako se izvoz iranske nafte smanjio znatno više nego što se prvotno očekivalo, iako američke sankcije na energetski sektor te zemlje počinju tek početkom studenog.

Pretpostavlja se kako će se u listopadu izvoz iranske nafte smanjiti za trećinu s obzirom da prijevozničke tvrtke odustaju od transporta „crnog zlata“ iz Irana, u iščekivanju novog američkog sankcijskog vala.

Iranska Nacionalna naftna tvrtka (NIOC) očekuje smanjenje izvoza nafte u rujnu za 1,5 milijuna barela dnevno, u odnosu na 2,3 milijuna barela na dan koliko se izvozilo u lipnju. Prethodno su analitičari prognozirali smanjenje isporuka za cca 1 milijun barela do kraja ove godine.

Glavna tema na naftnom tržištu i dalje ostaje Iran i smanjenje njegovog izvoza glede američkih sankcija. Trenutačno su se isporuke iranske nafte smanjile za 30% u odnosu na početak godine. Izvoz nafte u kolovozu smanjio se na minimum za posljednjih godinu i pol, čak i usprkos sniženju cijena od strane NIOC-a.

Kina, zbog osiguranja, prelazi na iranske tankere pri kupnji nafte





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like