WSJ: SAD razmišlja o uvođenju novih sankcija protiv Rusije

Američki medij The Wall Street Journal objavio je kako Washington smatra, da iza nedavnog hakerskog napada na službene internetske stranice Demokratske stranke i objeve na WikiLeaksu 19 tisuća pisama iz kojih je vidljivo kako je stranački aparat svo vrijeme unutarstranačke borbe za predsjedničkog kandidata radio u korist gđe. Hillary Clinton (a na štetu Berniea Sandersa), stoji Rusija (http://www.wsj.com/articles/u-s-considers-sanctions-against-russia-in-response-to-hacks-of-democratic-groups-1470946133).

Stožer kandidatkinje Demokratske stranke Hilarry Clinton za napad je optužio ruske hakere, koji na taj način žele pomoći njezinom protukandidatu iz Republikanske stranke Donaldu Trumpu, da postane američki predsjednik.

Niz službenika FBI-ja i američkih obavještajnih službi također smatra kako je pad servera DS prouzročen i organiziran od strane ruskih hakera, navodi WSJ.

Da bi se mogle uvesti sankcije protiv Rusije, Bijela kuća mora i službeno optužiti Moskvu ili od nje „podržane ruske hakere“, ali za sada američka vlada ne navodi poimence one koji iza hakerskog napada stoje, piše američka novina.

Osim toga, odluka o uvođenju novih gospodarskih sankcija protiv Rusije zahtjeva i konsenzus američkih državnih struktura, a čega za sada nema, navodi WSJ, pozivajući se na dobro informirane izvore.

Rusija je već ranije odbacila bilo kakvu mogućnost svog sudjelovanja u ovom incidentu, a glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitriy Peskov za američke optužbe je izjavio kako „graniče s potpunom glupošću“.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like