WSJ: Trump razmišlja o osnivanju Patriotske stranke

Donald Trump razmatra mogućnost osnivanja “Patriotske” stranke, tvrdi Wall Street Journal, pozivajući se na upućene izbore, prenosi Deutsche Welle.

Više istaknutih vođa Republikanske stranke, poput Mitcha McConella (vođa senatskih republikanaca), poručilo je kako je Trump odgovoran za upad njegovih pristaša u Kongres.

Trump, kao što smo ranije pisali, uživa i dalje veliku popularnost u redovima Republikanske stranke.

Naime, prema anketi Axiosa koja je provedena od 11. do 13. siječnja 2021. na 1019 ispitanika, samo jedan posto Trumpovih pristaša smatra da bi Trump trebao biti opozvan zbog poticanja nereda.

Čak 91 posto pristaša američkog predsjednika podržava njegov pokušaj preokretanja rezultata izbora, dok ih 92 posto smatra da bi Trump trebao biti predsjednički kandidat 2024.

Prema istoj anketi čak 36 posto ispitanika definira se kao “Trumpovi republikanci”, a njih 56 posto kao “tradicionalni” republikanci. Razlike su značajne u stavovima tih dviju skupina. Dok, kao što smo naveli, samo 1 posto “Trumpovih republikanaca” podupire opoziv predsjednika, skoro četvrtina (24 posto) tradicionalnih republikanaca podržava opoziv.





Manje od pola (46 posto) tradicionalnih podržava Trumpovo dovođenje u pitanje rezultata izbori, dok ih 41 posto smatra da bi Trump trebao biti republikanski predsjednički kandidat 2024.

Najnovije ankete ipak pokazuju da Trumpova popularnost pada. Tako anketa Sveučilišta Quinnipac pokazuje da Trumpov rad podržava 34 posto ispitanika.

U svakom slučaju, Trumpova bi stranka (ako bi se to uistinu realiziralo), čak i ako bi imala podršku samo 10 posto birača, zasigurno onemogućila pobjedu republikanaca na predsjedničkim izborima, kao i na izborima za Senat i Zastupnički dom.





Naime, 1988. i 1992. demokratski kandidat Bill Clinton pobijedio je na predsjedničkim izborima upravo zbog pojave kandidata koji je ciljao na, republikancima sklono, biračko tijelo. Clinton je 1988. postao predsjednik sa samo 43 posto osvojenih glasova, pošto je neovisni Ross Perot osvojio 18, 9 posto glasova. Na izborima 1992. Perot je bio kandidat Reformske stranke (koju je osnovao) te je osvojio 8, 4 posto glasova.

 

Komentari

komentar

You may also like