Xi hvali kinesko “čudo” iskorjenjivanja siromaštva

Predsjednik Xi Jinping u četvrtak je iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva u Kini nazvao “čudom”, javlja agencija AFP i dodaje da je Peking pod svaku cijenu taj cilj želio ostvariti prije 100. godišnjice Kineske komunističke partije koja će se obilježiti u srpnju.

Od pokretanja gospodarskih reformi 70-ih godina prošlog stoljeća, Kina tvrdi da je iz krajnjeg siromaštva izvukla 800 milijuna stanovnika.

Druga ekonomija svijeta se pohvalila da je službeno iskorijenila apsolutno siromaštvo prošle godine.

“Ni jedna zemlja ne može u tako malo vremena iz siromaštva izvući stotine milijuna ljudi”, rekao je Xi na grandioznoj svečanosti u Palači naroda u Pekingu.

Xi Jinping je nakon dolaska na vlast 2012. proglasio borbu protiv siromaštva jednim od prioriteta svoje politike.

Život u Kini se značajno promijenio od 70-godina kada je stanovništvo živjelo u kolektivističkom sustavu. Zemlja je danas golemo tržište sa stotinama milijuna potrošača na koje ciljaju multinacionalne kompanije.

“To je jedno ljudsko čudo koje će ostati u povijesti”, kazao je kineski predsjednik koji je obećao “kinesko iskustvo” podijeliti s ostalim zemljama u razvoju.

Prag siromaštva u Kini je definiran kao prihod manji od 2,30 američkih dolara dnevno po osobi, što je više od praga kojeg je odredila Svjetska banka (1,90 dolara).

No to je daleko ispod razine od 5,50 dolara koju Svjetska banka preporučuje za zemlje sa srednjim prihodom, poput Kine. Po tom kriteriju, skoro četvrtina stanovništva Kine i dalje živi u siromaštvu.

I dok će 1. srpnja komunistička partija obilježiti svoju 100. godišnjicu, režim je posljednjih mjeseci krenuo u realizaciju brojnih inicijativa vezanih uz potrebe domaćinstava, podjelu subvencija i dovršenje velikih radova.

Na kocki je legitimitet države utemeljene na socijalističkom egalitarizmu, ali koja drži svjetski rekord po broju milijardera.

 

Komentari

komentar

You may also like