Xi je u posjeti Rijadu; Washington zabrinut sve jačom suradnjom Kine i Saudijske Arabije

Kineski predsjednik Xi Jinping boravi u Rijadu u sklopu trodnevnog putovanja. Tijekom posjete stalno naglašava sve veću važnost kinesko-saudijskih odnosa uz jasnu poruku Saudijske Arabije da neće prihvaćati naredbe iz Sjedinjenih Država. Xijevo prvo putovanje u Saudijsku Arabiju u šest godina daje saudijskom prijestolonasljedniku i premijeru Mohammedu bin Salmanu (MBS) veću priliku da potvrde svoj utjecaj na međunarodnoj sceni kao sve važnije figure u globalnim odnosima i poslovanju.

Ovotjedni sastanci uglavnom će biti usredotočeni na gospodarske dimenzije kinesko-saudijskog partnerstva. Prema saudijskoj agenciji SPA, kraljevina i Kina potpisat će sporazume vrijedne 29.6 milijardi dolara. Takvi sporazumi doprinijet će trgovinskim, poslovnim i investicijskim odnosima između dviju zemalja koji su se uvelike produbili posljednjih godina. Kina je najveće izvozno tržište sirove nafte za Saudijsku Arabiju i tamo su izvozili više od 25 posto svoje sirove nafte u 2021.

Zarada od izvoza nafte Kini je izuzetno važna za viziju razvoja Saudijske Arabije do 2030. Riječ je o grandioznom planu ekonomske diverzifikacije Saudijske Arabije, a ona uključuje i futuristički grad Neom koji se trenutno gradi. Ako se “pametni” grad pokaže uspješnim, Saudijska Arabija može očekivati ​​daljnje proširenje suradnje s Kinezima na mnoge načine, među ostalim i moguće posjete kineskih turista saudijskim odmaralištima na Crvenom moru.

“Saudijska Arabija surađuje s Kinom kako bi ubrzala digitalizaciju energetskog sektora u kraljevstvu i digitalnu transformaciju gospodarstva u širem smislu”, primijetio je analitičar John Calabrese za Al Jazeeru. “Kina je također važna investicijska destinacija za naftnu i plinsku kompaniju Saudi Aramco jer ta saudijska državna tvrtka nastoji proširiti svoje aktivnosti u Aziji. Suradnja u razvoju vodika i obnovljivih izvora energije je u početnoj fazi, ali bi mogla procvjetati”, tvrdi analitičar.

Iz perspektive Pekinga, Saudijska Arabija je iznimno važan izvor energije koji je od velike važnosti za budućnost kineskog gospodarskog rasta. “Kinezi moraju znati da Rijad može ostati pouzdan proizvođač”, rekao je za Al Jazeeru američki energetski stručnjak Dave DesRoches. “Saudijska Arabija je postala bitna za Kinu, posebno sada kada izgleda da bi Iran, na koji se Peking oslanja, mogao manje izvoziti zbog unutarnjih nemira i iranskog izvoza oružja u Rusiju”, tvrdi.

Zabrinutost SAD-a

Postoje neki znakovi da se bilateralno partnerstvo širi i poprima sve veću vojnu dimenziju. “Dominantne veze između Kine i Saudijske Arabije temelje se na komercijalnim aktivnostima. Međutim, mnogi globalni odnosi i savezi, bilateralni i multilateralni, započeli su na ovaj način, a zatim su se proširili na druga područja, uključujući tradicionalna obrambena područja,” tvrdi Jonathan Panikoff iz Bliskoistočnom programa Atlantskog vijeća.





Prije godinu dana CNN je izvijestio da je Peking podupro Saudijsku Arabiju u proizvodnji autohtonih balističkih projektila. Također, u određenim nišama, kao što su vojne bespilotne letjelice, Kinezi su prodavali dijelove i znanje Rijadu popunjavajući praznine koje su SAD odlučile ne popuniti. Washington je ozbiljno zabrinut zbog obrambenih i sigurnosnih aspekata kinesko-saudijskih odnosa. “Izazov za SAD, kada je u pitanju odnos Kine i Saudijske Arabije, taj je što je s Pekingom jednostavno lakše raditi iz perspektive Rijada”, rekao je Panikoff. “Kinu smatraju politički dosljednom, a Peking se suzdržava od osuđivanja Rijada po pitanjima kao što su ljudska prava i nemaju ograničenja za krajnje korisnike u pogledu vojne opreme.” Unatoč tome, Kina još nije ni blizu toga da zamijeni SAD kao jamaca obrane Saudijske Arabije. Nema naznaka da će Peking to pokušati učiniti u doglednoj budućnosti.

“Budući da se saudijska vojska toliko oslanja na američku pomoć, obuku i rezervne dijelove, bilo bi samoporažavajuće za Saudijce tražiti od Kine da zamijeni Sjedinjene Države na ovom polju”, objasnio je Gordon Gray, bivši američki veleposlanik u Tunisu. “Kina zapravo nije sigurnosni partner za Bliski istok”, rekao je DesRoches i dodao: “Unatoč tome što su Kinezi proširili svoje oružane snage i uspostavili bazu u Džibutiju, a rekao bih i tajne baze u UAE, Pakistanu i Šri Lanki, oni stvarno nemaju sposobnost da na odlučan i pravovremen način obrane integritet saudijske kraljevine na način na koji su SAD to već učinile u operaciji Pustinjska oluja”.

“Da se ostvari saudijski scenarij iz noćne more, a to je potpuni napad iz Irana, prvi saudijski telefonski poziv bio bi upućen Pentagonu, a ne Pekingu. U ovom trenutku nema razloga očekivati ​​da će Kinezi uskoro uspostaviti bilo kakvu vojnu bazu na saudijskom tlu. Ipak, to bi se moglo promijeniti nakon mnogo godina u budućnosti”, tvrdi Panikoff. Čini se, međutim, da Rijad želi predstaviti svoju obrambenu suradnju s Pekingom mnogo opsežnijom nego što to jest u stvarnosti. Ovo je uglavnom pokušaj Rijada da stekne veći utjecaj na dužnosnike u Washingtonu i podsjeti Amerikance da kraljevstvo ima druge moćne prijatelje kojima se može obratiti u sve više multipolarnom svijetu.





Komentari

komentar

You may also like