Xi Jinping dolazi u Rusiju: potpisat će se brojni sporazumi gospodarskog i političkog karaktera

Kineski predsjednik Xi Jinping stići će u službeni posjet Rusiji, gdje će boraviti od 5. do 7. lipnja, a sudjelovat će i u radu Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Kako navodi kinesko Ministarstvo vanjskih poslova, tijekom posjeta između Kine i Rusije bit će potpisano oko 30 sporazuma u različitim sferama, od kojih će dva biti političkog karaktera (ne precizira se o čemu je točno riječ), a ostali trgovinsko-gospodarskog, energetskog, investicijskog i td.

Podsjećamo: Međunarodni gospodarski forum u Sankt Peterburgu održat će se od 6. do 8. lipnja, a na njemu će kao glavni gost već tradicionalno sudjelovati i ruski predsjednik Vladimir Putin. Na prošlogodišnjem forumu sudjelovali su gosti iz 143 zemlje svijeta.

Kina i Rusija prošlu su godinu završile s trgovinskom razmjenom u iznosu od rekordnih 108 milijardi dolara, čime je Kina za Rusiju postala najveći trgovinski partner. Prije toga, preciznije do 2014. g. i uvođenja zapadnih proturuskih sankcija, vodeći ruski trgovinski partner bila je Njemačka s oko 80-ak milijardi dolara godišnje trgovinske razmjene, što samo ukazuje kolika je dinamika sadašnjeg razvoja rusko-kineskih gospodarskih odnosa, sukladno razvoju njihovog strateškog političog partnerstva. Udio njemačko-ruske robne razmjene prošle je godine iznosio 40-ak milijardi dolara, što je ipak porast u odnosu na 30-ak milijardi na koliko je spao prije toga zbog zapadnih sankcija i ruskih protusankcija.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like