Xi Jinping i Vladimir Putin sudjelovat će u pokretanju nuklearnog projekta. Kina jača atomsku energiju

Kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin će 19. svibnja, u on line formatu sudjelovati na svečanosti početka gradnje rusko-kineskog nuklearnog postrojenja.

To je 18. svibnja najavila glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

“Predsjedavajući Xi Jinping i predsjednik Vladimir Putin 19. svibnja nazočit će svečanosti početka izgradnje kinesko-ruskog objekta u okviru programa suradnje u nuklearnoj energiji“, u on line formatu, navodi se u izjavi.

Detalji gradnje i naziv objekta nisu navedeni.

Međutim, 7. ožujka 2019. u Pekingu su predstavnici ruske tvrtke za razvoj nuklearne energije Rosatom i China National Atomic Corporation potpisali opći ugovor za izgradnju sedmog i osmog bloka kineske NE Tianwan, a početak betonskih radova najavljen je za svibanj ove godine.

Ruski stručnjaci prvi će put sudjelovati i u projektu NE Xudapu. Rosatom će graditi treći i četvrti blok s reaktorima VVER-1200.
Prema specijaliziranoj publikaciji Atominfo, ukupni kapacitet kineskih elektrana sada iznosi 51 GW. U Rusiji – 30 GW. Do 2025. Peking planira povećati svoj nuklearni energetski kapacitet na 71 GW, a do 2035. – na 180 GW. Kao rezultat toga, udio nuklearnih elektrana u proizvodnji električne energije u Kini narast će na 10%. Trenutno se u zemlji gradi 16 reaktora ukupne snage preko 17 GW.

Kineska vlada izjavila je kako zemlja do 2060. planira smanjiti emisiju stakleničkih plinova na nulu, a nuklearna energija bit će jedan od glavnih čistih izvora električne energije.

Подробнее: https://eadaily.com/ru/news/2021/05/18/rossiya-postroit-energobloki-aes-kitayu-putin-i-czinpin-dadut-start-rabotam

Komentari

komentar

You may also like