Xi Jinping na summitu G 20: ukinuti jednostrane sankcije, prekinuti politizaciju hrane i energije, …

Neprihvatljivi su pokušaji politiziranja i korištenja hrane i energije kao oružja. Zemlje svijeta moraju se tome odlučno suprotstaviti, kazao je u utorak kineski predsjednik Xi Jinping na summitu G20 na Baliju.

“Potrebno je ukinuti jednostrane sankcije, ukinuti ograničenja relevantne znanstvene i tehničke suradnje,” – dodao je kineski vođa, a javlja agencija TASS, pozivajući se na Središnju kinesku televiziju.

Pozvao je države G20 da pomognu zemljama u razvoju u rješavanju problema u području sigurnosti hrane i energije – što postaju sve izraženiji rizici.

U svom je govoru kazao kako bi razvijene zemlje trebale odustati od mjera monetarne politike koje negativno utječu na dobrobit drugih država.
“Posebno bih istaknuo ekonomski razvijene zemlje koje bi trebale što više jamčiti da svojom monetarnom politikom neće imati negativan utjecaj na druge zemlje“, kazao je Jinping.

Naglasio je potrebu stvaranja povoljnih uvjeta za oporavak globalne ekonomije i rekao da “moramo obuzdati globalnu inflaciju, eliminirati sistemske rizike u financijskom sektoru”.

Također je istaknuo kako bi međunarodne financijske institucije trebale pomoći u smanjenju tereta duga zemalja u razvoju.





Kineski vođa smatra da je globalna ekonomija u opasnosti od recesije, pri čemu su zemlje u razvoju bile prve na udaru.

Govoreći na summitu G20, kineski predsjednik Xi Jinping nazvao je pitanja energetske sigurnosti glavnim izazovom za razvoj svjetskog gospodarstva.

Prema kineskom čelniku, globalna kriza nije uzrokovana problemima ponude i potražnje, već poremećajem globalnih opskrbnih lanaca.





“Kina podržava pridruživanje Afričke unije G20. Zabrinutosti zemalja u razvoju moraju se uzeti u obzir“, kazao je kineski vođa u svom govoru na summitu u Indoneziji, i dodao kako je Peking zainteresiran za stvaranje globalnih partnerstava koja će pomoći obnovi svjetske ekonomije.

“Interes razvoja uvijek moramo staviti na prvo mjesto, a ključnu pozornost dati ljudima”, zaključio je.

Komentari

komentar

You may also like