Xi Jinping: Niti jedna zemlja nema pravo suditi po pitanju Tajvana

Nijedna zemlja na svijetu nema pravo suditi o tajvanskom pitanju i Peking neće tolerirati nikakvo strano uplitanje, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping na sastanku s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom na marginama Šangajske organizacije za suradnju (SCO) i sastanka održanog u Samarkandu u četvrtak.

“Kina je snažno protiv separatističkih snaga koje se zalažu za ‘neovisnost Tajvana’, kao i protiv stranog uplitanja. Nijedna zemlja nema pravo djelovati kao sudac u tajvanskom pitanju”, izjavio je Xi Jinping, a prenijela ga CGTV.

Putin i Xi Jinping zadnji su se put susreli u veljači kada je ruski predsjednik posjetio Peking kako bi prisustvovao ceremoniji otvaranja 24. Zimskih olimpijskih igara. Tajvanom upravlja lokalna uprava od 1949. kada su preostale snage Kuomintanga predvođene Čang Kai-šekom (1887.-1975.) pobjegle na otok nakon poraza u građanskom ratu u Kini. Od tada je Tajvan sačuvao zastavu i neke druge simbole Republike Kine koji su postojali u kontinentalnoj Kini prije dolaska komunista na vlast. Peking otok smatra jednom od svojih provincija i to stajalište, barem službeno, podržava većina zemalja.

Komentari

komentar

You may also like