Xi Jinping pozvao kineske generale da se „pripreme za rat“ i da se “ne boje smrti“!

U ionako složenim i sve opasnijim globalnim geopolitičkim okolnostima, gdje svako- toliko izniču novi sukobi i nova potencijalna krizna žarišta (o nekima ovih dana redovito izvješćujemo i na našem portalu, poput onih u Japanskom moru i zaljevu Petra Velikog gdje se opasno sukobljavaju američki i ruski interesi odnosno pogledi na pravno stanje stvari vezano uz teritorijalna razgraničenja), svako malo pristižu i izjave dužnosnika ove ili one velike države koje samo „dolijevaju ulje na vatru“. U tom kontekstu možemo sagledati i slijedeću vijest koju je danas objavio britanski  medij Daily Mail, pozivajući se na kineske izvore.

Kineski čelnik Xi Jinping je 25. studenog, na sastanku s vojnim zapovjednicima kineske Narodnooslobodilačke vojske (PLA) apelirao na vojne zapovjednike da pojačaju pripreme za borbu u predstojećem ratu. Pozvao je svoje generale “da se ne boje smrti i teškoća i da se usredotoče na pripremu za pobjedu u ratu”.

Treba podsjetiti kako ovo nije prvi poziv čelnika kineske države ovakvoga tipa.

Još u listopadu kineska državna novinska agencija Xinhua izvijestila je kako je Xi Jinping, tijekom posjeta  marincima u gradu Chaozhou pozvao vojsku da “uloži svoj um i energiju u pripremu za rat”. Također je zahtijevao da vojska  “održava stanje visoke pripravnosti” i da bude “potpuno odana, potpuno čista i potpuno pouzdana”.

Xi JInping navodi kako će jačanje borbene spremnosti postati glavni prioritet u sljedećih pet godina, a pozornost će se fokusirati na jačanje kineskih pomorskih snaga (koje su i bez toga, već i sada više nego respektabilne, op. GN.).

Geopolitika News je u svibnju prošle godine pisala o posjetu Xi Jinping regiji Jiangxi na jugo-istoku Kine, kao početnoj točci njegove turneje zemljom nakon eskalacije trgovinskog rata s Washingtonom (vidi poveznicu ispod teksta). Simbolika tog posjeta bila je i više nego jasna: upravo u Jiangxiju je kineska Crvena armija počela svoj legendarni Dugi marš 1934. g. u vrijeme građanskog rata, kako bi izbjegla ofanzivu nadirućih vojnih snaga Kuomintanga. Povlačeći se prema sjeveru zemlje kroz najnepristupačnije predijele Kine, ona je prešla nevjerojatnih 12 500 kilometara u 370 dana. U maršu je sudjelovalo oko 130 tisuća boraca, a preživjelo ih je svega 10%, a svi su preživjeli smatrani herojima. Taj podvig vladajuća kineska Komunistička partija često spominje i kao simbol kineskoga jedinstva.
Potpuno je jasno kako je kineski čelnik dolaskom u Jiangxi želio pokrenuti i ojačati novi duh domoljublja i zajedništva kineskog naroda zbog rastuće napetosti sa SAD-om, o čemu su svjedočile i njegove riječi: „Mi se nalazimo ovdje, na početnoj točci Velikoga marša, kako bi se podsjetili na vrijeme kada je Crvena armija počela svoj put. Sada mi počinjemo novi Veliki marš i mi moramo početi sve iz početka.“

Dramatično obraćanje naciji: Xi Jinping pozvao na „novi Dugi marš“ u trgovinskom ratu sa SAD-om

 

 

 
Komentari

komentar

You may also like