Xi Jinping pozvao Merkel na promjenu politike EU prema Kini

Čelnik NR Kine Xi Jinping tijekom jučerašnjeg telefonskog razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predložio joj je da navede Europsku uniju da vodi “ispravnu politiku” prema Kini, objavila je kineska Središnja državna televizija.

“Nadam se da će njemačka strana pomoći EU da čvrsto vodi ispravnu politiku prema Kini”, rekao je Xi Jinping, dodavši kako bi EU trebala “objektivno uzeti u obzir razlike (između Kine i Europske unije)” i “racionalno ukloniti suprotnosti”.

“Moramo osigurati održiv i skladan razvoj odnosa Kine i Europe”, naglasio je Jinping, izrazivši mišljenje da bi Peking i Berlin trebali ojačati međusobno povjerenje i međusobno djelovati.

Čelnici dviju zemalja razgovarali su i o koordinaciji svojih akcija u svezi stanja u Afganistanu, navodi medij Eadaily. Merkel je pozvala Jinpinga da ojača dijalog o Afganistanu na multilateralnim platformama za interakciju kao što je UN.

Xi Jinping je dodao kako se “Kina protivi vanjskom miješanju u unutarnju politiku drugih zemalja“, ali i naglasio kako je Peking spreman na konstruktivnu interakciju s Berlinom po ovom pitanju radi mira i stabilnosti u Afganistanu.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert kazao je kako su čelnici dviju zemalja “razgovarali i o stanju vezano uz pandemiju koronavirusa, bilateralnim odnosima, gospodarski, pitanjima, međunarodnim naporima u zaštiti klime uoči UN -ove konferencije o klimi, kao i o drugim međunarodnim temama”.





 

Komentari

komentar





You may also like