Xi Jinping upozorio Bidena: ‘Oni koji se igraju vatrom, stradat će’

Kineski predsjednik Xi Jinping upozorio je u četvrtak svog američkog kolegu da se “ne igra vatrom” o Tajvanu, dok je s Joeom Bidenom vodio “iskren” telefonski razgovor o bilateralnim odnosima, izvještava Anadolu Agency.

“Oni koji se igraju s vatrom stradat će od nje”, rekao je Xi Bidenu u vezi s Tajvanom, prema izjavi objavljenoj na web stranici kineskog ministarstva vanjskih poslova.

“Nadamo se da će SAD imati jasne namjere u vezi s ovim. SAD bi trebao poštovati načelo jedne Kine (koje priznaje Peking kao jedinu vladu Kine)”, rekao je Xi, dodajući da se “javnom mnijenju ne može prkositi”.

Peking Tajvan smatra svojom “otcijepljenom pokrajinom”, dok Taipei inzistira na svojoj neovisnosti od 1949. godine.

Xi je rekao da su “povijesni dodaci i nedostaci tajvanskog pitanja kristalno jasni, kao i činjenica i status quo da obje strane Tajvanskog tjesnaca pripadaju jednoj te istoj Kini”.

“Kina se čvrsto protivi separatističkim potezima prema ‘neovisnosti Tajvana’ i miješanju vanjskih sila, i nikada ne dopušta nikakav prostor snagama ‘neovisnosti Tajvana’ u bilo kojem obliku”, rekao je kineski predsjednik.





Peking je ljut zbog planiranog posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu. Na konferenciji za novinare ranije u četvrtak, Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, ponovio je “čvrsto protivljenje” Pekinga potencijalnom posjetu.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak kineskom predsjedniku Xi Jinpingu da se američka politika kad je riječ o Tajvanu nije promijenila i da se Washington snažno protivi jednostranim nastojanjima da se promijeni status quo ili potkopa mir i stabilnost duž Tajvanskog tjesnaca, objavila je Bijela kuća, a prenosi Reuters.

Dvojica čelnika telefonom su “razgovarala o nizu pitanja važnih za bilateralne odnose i drugim regionalnim i globalnim pitanjima i naložili svojim timovima da nastave raditi na tragu današnjeg razgovora, posebice kad je riječ o klimatskim promjenama i zdravstvenoj sigurnosti”, navodi se u priopćenju Bijele kuće. U priopćenju se ne spominje moguće američko smanjenje carina.





Medij: Američka vojska izrađuje planove u slučaju da Pelosi otputuje na Tajvan

 

Komentari

komentar

You may also like