Xi: Kina spremna surađivati s SAD-om na prevladavanju razlika

Kina je spremna raditi na prevladavanju razlika s SAD-om, rekao je predsjednik Xi Jinping uoči virtualnog sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, prenosi Reuters.

U pismu koje je u utorak pročitao kineski veleposlanik u SAD-u Qin Gang na večeri nacionalnog odbora za američko-kineske odnose u Washingtonu, Xi je rekao da je Kina spremna surađivati s SAD-om u regionalnim i globalnim pitanjima. Datum Xijeva i Bidenova sastanka još nije određen, no osoba upućena u to pitanje rekla je da se susret očekuje sljedeći tjedan.

Iz Bijele kuće vjeruju da je izravan angažman sa Xijem najbolji način da se spriječi da se odnos između dva najveća svjetska gospodarstva pretvori u sukob. Dvije strane rekle su da su postigle načelni dogovor o održavanju virtualnog sastanka Bidena i Xija prije kraja godine nakon razgovora u  Zurichu prošlog mjeseca između američkog savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i glavnog kineskog diplomate, Yang Jiechi.

“Trenutno, odnos Kine i SAD je u kritičnom povijesnom trenutku”, poručio je Xi u pismu upućenom Nacionalnom odboru za američko-kineske odnose. “Obje zemlje će imati koristi od suradnje i izgubiti od sukoba. Suradnja je jedini pravi izbor”, prenosi CNBC.

Ulog je velik: od pitanja razvitka nuklearnog arsenala, svjetske trgovine i lanaca opskrbe, sankcija, tehnologija i špijunaže, pa do prava manjina.

Komentari

komentar





You may also like