Xiaomi prestigao Apple i postao najveći proizvođač mobitela nakon Samsunga

Relativno mlada kineska tvrtka Xiaomi se brzo probija na samo čelo svjetskih proizvođača mobitela, ali se brzo širi i na druge industrije. U izvješću analitičke agencije Canalys obrađeno je tržište pametnih telefona u drugom kvartalu 2021. Xiaomi je imao 17% svjetskog tržišta, dok južnokorejski Samsung, još uvijek prvi, ima 19%. Apple je prvi puta pao na treće mjesto s 14% udjela u globalnom tržištu ove rastuće industrije. Huawei, također kineski div, u 2019. je držao 17% tržišta, a sada samo 4%.

Xiaomi, koji je prvi mobitel proizveo 2011., je već neko vrijeme najveći proizvođač na tržištu Kine i Indije. Dobro su se snašli u pandemiji jer je izvoz Xiaomija porastao znatno više nego Applea i Samsunga. Izvoz Xiaomi proizvoda za Južnu Ameriku je ove godine porastao 300%, a prema zapadnoj Europi 50%.

U analizi piše da su njihovi mobiteli od 40% jeftiniji od mobitela Samsunga i 75% jeftiniji od Applea, ali da su od ove godine počeli ozbiljnije ulaziti i na tržište skupljih pametnih telefona.

Osim mobitela, počeli su proizvoditi cijeli niz uređaja: od robota usisavača do električnih šalica za čaj. Najavili su da razmatraju ulazak u brzo rastuću industriju električnih automobila.

Komentari

komentar
You may also like