“XXL Bundestag”: Njemački parlament imat će rekordni broj zastupnika

Donji dom njemačkog parlamenta, Bundestag, narastao je do rekordne veličine nakon što je ustanovljen konačni broj parlamentaraca u nedjelju. Osam stranaka sada ima zastupnike u ovom zakonodavnom tijelu. Novim izborima povećan je broj zastupnika u Bundestagu sa 709 na 735, čineći ga najvećim i najvjerojatnije najskupljim parlamentom u poslijeratnoj Njemačkoj. Zapravo, to je sada najveći dom parlamenta u zapadnom svijetu, piše DW.

Zbog svoje velike veličine, ovo zakonodavno tijelo njemački mediji prozvali su ‘XXL Bundestag’, a analitičari tvrde da samo jednodomno zakonodavno tijelo Kine ima više zastupničkih mjesta.

Prvotno, Bundestag je trebao imati samo 598 zastupnika, pri čemu je njih 299 trebalo biti izabrano pojedinačno, a još 299 njih izabrano putem stranačkih lista. Međutim, razne zamršenosti ugrađene u izborni sustav zemlje omogućile su da više ljudi osvoji dodatna mjesta, čime se veličina parlamenta povećavala sa svakim izborima u posljednja dva desetljeća. Političari su nekoliko puta pokušali reformirati sustav, a očekuje se da će se broj mjesta smanjiti od 2024., prema članku iz Tagesschaua

“Socijaldemokratska stranka” (SPD) sada je najveća stranka u parlamentu s 206 mjesta. Slijedi blok desnog centra “Kršćansko-demokratske unije” (CDU) odlazeće kancelarke Angele Merkel i njezine “sestrinske” stranke “Kršćansko-socijalne unije” (CSU), koje zajedno imaju 196 mjesta. Ostale stranke uključuju Zelene (118 zastupnika), liberalnu “Slobodnu demokratsku stranku” (92 mjesta), desničarsku anti-migrantsku “Alternativu za Njemačku” (83 mjesta) i “Lijeva stranka” (39 zastupnika). Zastupnici bi se trebali sastati na prvoj sjednici 24. listopada. Pregovori će utvrditi hoće li se obnoviti “velika koalicija” između CDU/CSU i SPD-a ili će se uz pomoć Zelenih i FDP-a formirati nova vladajuća koalicija s nekom od dvije najveće stranke. Također će se odrediti tko zamjenjuje Merkel na mjestu kancelarke.

Komentari

komentar





You may also like