Yair Lapid bit će prvi izraelski ministar koji je posjetio UAE

Yair Lapid, novi izraelski ministar vanjskih poslova, bit će prvi izraelski ministar koji će službeno posjetiti Ujedinjene Arapske Emirate. Yair Lapid će biti i premijer od kraja 2023. kada će zamijeniti Naftali Bennett-a. Naime, njih dvojica su u vladi gdje će se “rotirati” premijerska pozicija.

Lapid će posjetiti UEA 29. i 30. lipnja i tom će prilikom sudjelovati u otvaranju izraelskog veleposlanstva u Abu Dhabiju. Osim toga, sastat će se i s ministrom vanjskih poslova UEA, Abdullah bin Zayed s kojim se telefonski čuo prošli tjedan te tvrdi da su vodili “topao i ugodan razgovor”, prenosi The Times of Israel.

Izrael održava formalne odnose s nekoliko arapskih zemalja. To su, prije svega, susjedni Egipat i Jordan. Ipak, prošle godine su, posredstvom SAD-a i Trumpa, obnovljeni diplomatski odnosi s Marokom, Sudanom i Bahreinom putem tzv. Abrahamskog sporazuma (“Abraham Accords”).

Iz Hamasa su ovaj potez prozvali ubodom “nožem u leđa” od strane drugih arapskih zemalja.

Lapid je kazao kako će “raditi na jačanju mirnog odnosa sa zaljevskim zemljama, Egiptom i Jordanom. Potpisat ćemo još dogovora s još više zemalja u regiji i šire. Ipak, to je proces i neće se dogoditi preko noći.”- rekao je Lapid za Haaretz.

UEA i Izrael već su potpisali nekoliko sporazuma i surađuju na području trgovine, turizma, telekomunikacija, sigurnosti i uspostave direktnih letova.
 

Komentari

komentar

You may also like