Yellen upozorila o rizicima rastućeg deficita proračuna SAD-a

Janet Yellen, američka ekonomistica i profesorica te bivša predsjednica Vijeća guvernera Sustava federalnih rezervi (FRS), izjavila je, kako se SAD opasno oslanjaju na dug, i upozorila, kako će problem proračunskog deficita biti sve ozbiljniji.

„Ako bih ja imala čarobni štapić, povećala bih poreze i smanjila rashode za mirovine“, izjavila je Yellen u intervjuu televiziji CNBC, okarakteriziravši smjer američkog duga kao „slab“.

Podsjećamo: u prvoj financijskoj godini predsjedanja Donalda Trumpa deficit američkog proračuna porastao je za 779 milijardi dolara, dostigavši maksimum od 2012.g. Podaci Ministarstva financija ukazuju kako se u financijskoj godini, koja je završila 30. rujna, deficit proračuna povećao za 17% u usporedbi s prethodnom financijskom godinom, jer su se rashodi povećali za 3,2%, a proračunski  prihodi porasli za svega 0,4%. To se dogodilo nakon što je Donald Trump krajem prošle godine potpisao zakon kojim se snižavaju porezi na dobit korporacija s 35% na 21%.

Yellen je kazala kako će se stanje samo pogoršavati zbog starenja stanovništva, jer će rashodi za mirovinske i zdravstvene programe rasti. Također je izjavila kako se boji za američku ekonomiju, u vrijeme dok Washington i Peking uvode međusobne carine u uvjetima trgovinskog sukoba.

Yellen očekuje kako će se rast američkog gospodarstva iduće godine usporiti, ali samo neznatno.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like