Z. Meter: Britanski F-35B srušio se u Sredozemno more. Tko će prije do olupine: NATO ili Rusi?

Velika Britanija ima velikih problema u jačanju i modernizaciji svojih oružanih snaga, a to se prije svega odnosi na zastarjeli oklop, prije svega tenkove, ali i na pomorske snage koje predstavljaju samo sjenu nekadašnje slavne flote isto tako slavnog i velikog Britanskog Carstva. Problem je, naravno, i zastarjelo nuklearno oružje na isto takvim podmornicama.

Za ispunjavanje postavljenih strategija o tzv. Globalnoj Velikoj Britaniji (nakon provedenog Brexita) potrebno je jako puno novca, kojeg nema dovoljno. Britanska vojska sada broji svega 80 tisuća vojnika, nuklearne podmornice i nuklearno oružje kojima raspolažu (nuklearnih raketa kopnenog baziranja Britanija niti nema) su američki a ne britanski nacionalni proizvod – za razliku od Francuske, koja raspolaže svojim nuklearnim podmornicama sa svojim atomskim reaktorima, kao i s nuklearnim oružjem vlastite proizvodnje. Drugim riječima, izjave, kojima se u posljednje vrijeme razbacuje britanski vojni vrh o tome kako Velika Britanija mora biti spremna za rat s Rusijom, iz spomenute perspektive izgledaju smiješno i prije svega su namijenjene „domaćem tržištu“ kao opravdanje za velike troškove koji će morati uslijediti u obnovi vojne snage, ako se barem približno žele postići postavljeni strateški ciljevi.

Podsjetimo, zapovjednik  britanskih oružanih snaga na odlasku general Sir Nick Carter izjavio je prije četiri dana kako njegova vojska morati biti spremna za rat s Rusijom nakon nedavnih napetosti u istočnoj Europi, ali da ne vjeruje da Vladimir Putin stvarno želi “pravi rat” sa Zapadom (info: The Guardian).

Međutim, u prilog zvučnim riječima britanskih generala, kao i usvojenih strategija i planova za obnovu slavne britanske vojne moći sigurno ne ide slijedeća vijest:

Britanski zrakoplov američkog porijekla F-35B stealth tehnologije srušio se u srijedu, 17. studenog, u Sredozemno more tijekom operacija britanskog nosača zrakoplova HMS Queen Elisabeth. Vijest, koju je objavio medij Military Watch, potvrdilo je jučer britansko Ministarstvo obrane.

Priopćeno je kako se “britanski pilot F-35 s HMS Queen Elizabeth katapultirao tijekom rutinskih letećih operacija u Sredozemnom moru”. Dalje je navedeno kako bi “u ovom trenutku bilo neprimjereno bilo što komentirati”.





F-35B je najskuplji lovac u serijskoj proizvodnji tog zrakoplova zbog svojih mogućnosti vertikalnog slijetanja. Oni su potrebni za raspoređivanje na britanske nosače zrakoplova, koji, za razliku od američkih i francuskih, nemaju sposobnost prihvata konvencionalnih vojnih zrakoplove baziranih na nosačima. Zbog toga, lovac F-35B košta preko 50 posto više od konvencionalnog F-35A koji je najrasprostranjenija varijanta tog tipa zrakoplova, a od njega je i znatno manje sposoban – s manjim nosivim teretom, manjim dometom i znatno nižom manevarskom sposobnošću, što je bio kompromis dizajna za prilagođavanje vertikalnom slijetanju.

Britanija je početkom studenog dobila tri F-35 proizvedena u SAD-u, čime je njezina flota povećana na 24, a još 13 bit će ih isporučeno do kraja 2023. Iako je prvobitno postavljen zadatak za isporuku 138 zrakoplova, čini se da je danas čak i polovica od ovog broja malo vjerojatna zbog financijskih poteškoća, navodi spomenuti medij. Nedostatak je nadoknađen raspoređivanjem U.S. Marine F-35B na HMS Queen Elizabeth, uz samo osam britanskih F-35 , kada je taj nosač zrakoplova krenuo na sedmomjesečno prvo putovanje oceanima. Konkretno, potporu mu je pružalo 10 američkih F-35.

Sada se očekuje poduzimanje intenzivnih napora na pronalasku ostataka srušenog F-35, jer bi on bio vrijedan predmet za proučavanje vojnih suparnika. Rusija je, kaže navedeni medij, osobito prisutna na Sredozemlju i raspoređuje specijaliziranu opremu za izvlačenje olupina s morskog dna. Sama Rusija je poduzela opsežne radnje za pronalazak svojih lovaca MiG-29K i Su-33 nakon što su pali u Sredozemno more 2016., prije svega s ciljem sprječavanja da njihova elektronička oprema padne u ruke NATO saveza.





F-35, kao dio programa naoružanja vrijednog 1,6 milijardi dolara koji će činiti okosnicu NATO-ovih zračnih flota u idućim desetljećima, znatno je osjetljiv. Za razliku od ruskih lovaca na nosačima ili prethodnih američkih lovaca, F-35 ima samo jedan motor za koji se smatra da predstavlja veći rizik od pada, navodi Military Watch.

 

 

Komentari

komentar

You may also like