Z. Meter: Britanski F-35B srušio se u Sredozemno more. Tko će prije do olupine: NATO ili Rusi?

Velika Britanija ima velikih problema u jačanju i modernizaciji svojih oružanih snaga, a to se prije svega odnosi na zastarjeli oklop, prije svega tenkove, ali i na pomorske snage koje predstavljaju samo sjenu nekadašnje slavne flote isto tako slavnog i velikog Britanskog Carstva. Problem je, naravno, i zastarjelo nuklearno oružje na isto takvim podmornicama.

Za ispunjavanje postavljenih strategija o tzv. Globalnoj Velikoj Britaniji (nakon provedenog Brexita) potrebno je jako puno novca, kojeg nema dovoljno. Britanska vojska sada broji svega 80 tisuća vojnika, nuklearne podmornice i nuklearno oružje kojima raspolažu (nuklearnih raketa kopnenog baziranja Britanija niti nema) su američki a ne britanski nacionalni proizvod – za razliku od Francuske, koja raspolaže svojim nuklearnim podmornicama sa svojim atomskim reaktorima, kao i s nuklearnim oružjem vlastite proizvodnje. Drugim riječima, izjave, kojima se u posljednje vrijeme razbacuje britanski vojni vrh o tome kako Velika Britanija mora biti spremna za rat s Rusijom, iz spomenute perspektive izgledaju smiješno i prije svega su namijenjene „domaćem tržištu“ kao opravdanje za velike troškove koji će morati uslijediti u obnovi vojne snage, ako se barem približno žele postići postavljeni strateški ciljevi.

Podsjetimo, zapovjednik  britanskih oružanih snaga na odlasku general Sir Nick Carter izjavio je prije četiri dana kako njegova vojska morati biti spremna za rat s Rusijom nakon nedavnih napetosti u istočnoj Europi, ali da ne vjeruje da Vladimir Putin stvarno želi “pravi rat” sa Zapadom (info: The Guardian).

Međutim, u prilog zvučnim riječima britanskih generala, kao i usvojenih strategija i planova za obnovu slavne britanske vojne moći sigurno ne ide slijedeća vijest