Z. Meter: Čudna radijacija na sjeveroistoku Europe u kontekstu novog američko-ruskog sporazuma

Trumpov posebni izaslanik Marshal Billingslea navodi kako novi ruski tipovi naoružanja – višenamjenski sustav „Poseidon“ (minijaturna i teško uočljiva podmornica-dron s konvencionalnim i nuklearnim punjenjem) i krstareća raketa na nuklearni pogon „Burevestnik“ – moraju biti zabranjeni novim sporazumom o ograničenju strateškog naoružanja. „Mi smo više puta upozoravali kako su „Poseidon“ i „Buravestnik“ užasni sustavi. Bila Rusija odgovorna za posljednji incident ili ne (spomenuto povećanje radijacije), to naglašava kako ona mora odustati od takvih projekata.

Hoće li se ili ne produžiti posljednji još važeći američko-ruski sporazum o nuklearnom naoružanju, onaj o strateškom ofanzivnom nuklearnom oružju  (poznat i kao START 3), koji istječe 5. veljače 2021. g., još nitko sa sigurnošću ne može reći. Nedvojbeno je kako bi obje strane to željele učiniti, međutim, Washington u novi sporazum pod svaku cijenu želi uključiti i Kinu, koja, za sada, takvu mogućnost kategorički odbacuje s obzirom na nepostojanje pariteta tj. zbog kineskog znatno manjeg strateškog nuklearnog potencijala u odnosu na druge dvije zemlje. Kinesko zaostajanje po pitanju broja interkontinentalnih balističkih raketa nitko ne negira, uključno i sam Washington. Međutim potonji pritom polazi od činjenice kako Peking ubrzano jača svoj nuklearni potencijal, kao raketni tako i podmornički i zrakoplovni, i da ga jedna odgovorna globalna država, kakva Kina želi biti, onda mora i staviti u okvire međunarodnog (preciznije trostranog) sporazuma takvoga tipa. Rusija, sa svoje strane, oko američkog zahtjeva ne želi zauzimati stranu, već izjavljuje kako je to isključivo stvar i izbor Pekinga, na što ona ne može utjecati.

Međutim, sadašnji razvoj najsuvremenijih tipova ruskog naoružanja, poglavito onog nadzvučnog, mogao bi čitavu stvar pomaknuti „s mrtve točke“  i djelovati u korist postizanja dogovora. Takvo nešto dalo bi se naslutiti iz riječi posebnog predstavnika američkog predsjednika za kontrolu nad naoružanjem Marshala Billingslea, sinoć obajavljenih na njegovu tvittu.  On se, naime, komentarom osvrnuo na članak u Forbesu od 1. srpnja,  u kojemu se navodi kako je 22/23. lipnja nad sjevero-istočnom Europom zabilježana povećana koncentracija radioaktivnih izotopa i da bi to moglo biti povezano s testiranjem ruskog oružja. Ovdje odmah treba reći kako je ruska strana izjavila kako njihov sustav za nadzor radioaktivne sigurnosti nije zabilježio nikakav porast radijacije u tom dijelu europskog kontinenta (glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov, 29. lipnja).

A evo što je u svom tvittu napisao Marshala Billingslea: on navodi kako novi ruski tipovi naoružanja – višenamjenski sustav „Poseidon“ (minijaturna i teško uočljiva podmornica-dron s konvencionalnim i nuklearnim punjenjem, op. ZM.) i krstareća raketa na nuklearni pogon „Burevestnik“ – moraju biti zabranjeni novim sporazumom o ograničenju strateškog naoružanja. „Mi smo više puta upozoravali kako su „Poseidon“ i „Buravestnik“ užasni sustavi. Bila Rusija odgovorna za posljednji incident ili ne (spomenuto povećanje radijacije), to (ipak) naglašava kako ona mora odustati od takvih projekata. Veliki gubitak novca.“

Naravno, je li joj razrada takvog ubojitog oružja preskupa ili ne, odlučit će sama Moskva. Osim toga bih podsjetio kako ovo nije prva izjava ovakvoga tipa s američke strane, kojom se zahtjeva uključivanje najnovijih obrazaca ruskog naoružanja u budući sporazum. Ali tu ima i jedna „kvaka“ – u sporazum ne mogu biti uključeni oni sustavi koji još formalno nisu niti dovršeni tj. stavljeni u naoružanje. O tome svjedoč i vijesti od 10. ožujka ove godine, kada je predsjednik ruskog Odbra za međunarodne poslove Vijeća Federacije Konstantin Kosachev kritizirao ovakve američke prijedloge, kazavši, kako se njima „nabrajaju  svi mogući tipovi novog ruskog oružja, između ostalih i oni koji se nalaze u fazi razrade i nisu uključeni u naoružanje. Takvi oblici ograničenja, koji se odnose na poslove koji se obavljaju a još nisu završeni, bilo ruski ili američki, načelno su isključeni i ne podliježu raspravi niti sada, niti ubuduće“ Pritom je dodao kako je produžetak sporazuma START „moguć i poželjan, a vremena za to još ima dostatno“, ali i naglasio kako za modifikaciju sporazuma vremena više nije ostalo

https://www.geopolitika.news/vijesti/rusija-iskljucuje-mogucnost-ukljucenja-novog-ruskog-strateskog-oruzja-u-sporazum-start-3/

Međutim, neovisno o svemu, aktivna razrada ovog oružja koja je u tijeku, nedvojbeno može koristiti Rusiji kao „moneta za raskusurivanje“ s Amerikancima.

A da bi to tako moglo i biti, svjedoče i riječi ruskog šefa diplomacije Sergeya Lavrova, koji je još u travnju izjavio kako je Rusija spremna za dijalog sa SAD-om oko novih vrsta naoružanja, uključno i onog nadzvučnog, u kojemu je Rusija znatno napredovala i u svijetu zauzela vodeću poziciju. Štoviše, Lavrov je kazao kako su nuklearne bespilotne podmornice „Poseidon“ i ruske nadzvučne rakete u svijetu trenutačno jedinstveno naoružanje. O tome je govorio i ruski predsjednik Vladimir Putin u svom nedavnom intervjuu, kada je izjavio kako nadzvučno naoružanje u svijetu još nema niti jedna vojska, ali da će ga i druge najveće svjetske vojne velesile kroz nekoliko godina sigurno proizvesti. Međutim, kazao je i kako će Rusija do tada već razviti i proturaketno oružje za te nadzvučne tipove naoružanja za što će drugima trebati još puno vremena (vidi poveznicu ispod teksta).

Dakle, može se isčitati kako Moskva smatra da je u najnovijem strateškom naoružanju Rusija stekla prednost nad SAD-om i da tu prednost sada može iskoristiti za postizanje novog sporazuma s Washingtonom. Sporazuma – u kojemu ona itekako ima što tražiti s obzirom na dobro znana (i neznana) ruska snažna neslaganja s razmještajem američkog raketnog štita na obodu ruskih granica, prebacivanjem NATO-ovih vojnih efektiva na ruske zapadne granice i sl.

I za sam kraj bih podsjetio kako je 22. lipnja u Beču održan američko-ruski konzultativni sastanak o strateškoj stabilnosti i kontroli naoružanja. Rusku je delegaciju predvodio zamjenik ministra vanjskih poslova Sergey Ryabkov, a američku spomenuti Trumpov posebni izaslanik Marshal Billingslea. Tom su prigodom dvije strane razgovarale i o pitanju produljenja desetogodišnjeg sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju – START 3, potpisanog 2010. g. od strane tadašnjih predsjednika Baracka Obame i Dmitrya Medvedeva.

PUTINOV INTERVJU: o krizi u SAD-u i Europi, naoružanju, COVIDu-19, ruskom ustavu

 

Komentari

komentar

You may also like