Z. Meter: Nakon Karabaha, na vidiku novo zaoštravanje. Ovoga puta u Moldaviji

Foto: RIA

Nakon što je Moldavija prošloga tjedna dobila novu – proeuropsku predsjednicu Maiu Sandu, koja je na toj dužnosti treba naslijediti aktualnog i proruski orijentiranog predsjednika Igora Dadona, stanje u toj državi, koja je samostalnost stekla nakon raspada SSSR-a i dalje privlači pozornost. Ali ne s obzirom na samu primopredaju vlasti, do koje će sigurno doći, već s obzirom na činjenicu da Moldavija, koja teži ulasku u euroatlantske organizacije (u čemu, naravno, ima i svesrdnu potporu Bruxellesa i Washingtona) i dalje nema nadzor nad svojim čitavim teritorijem. I ne samo da ga nema, već se u tom dijelu zemlje (a radi se o većinski slavenskim stanovništvom nastanjenoj regiji Pridnjestrovlje uz granicu s Ukrajinom, koja je proglasila nezavisnost od Moldavije istodobno kada i ova svoju) nalaze ruske vojne snage u svojstvu mirotvornih iako ih središnja vlada u Kišinjevu niti takvima smatra niti ih želi. Upravo novoizabrana predsjednica kritizira „mekoću“ svih moldavskih vlada po tom pitanju, ili, drugim riječima, zaziva oštriji pristup, između ostaloga i kroz otvoreni poziv na povlačenje ruskih vojnika. A kada je oštriji pristup prema nekomu koga čuvaju ruske snage u pitanju, jasno je kakve to može imati implikacije.

O tome svjedoči i maloprije pristigla vijest iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova. Glasnogovornica istog, Marija Zaharova, na medijskoj je konferenciji izrazila zabrinutost zbog „agresivne retorike“ nove moldavske predsjednice i njenih izjava kojima traži povlačenje Operativne grupe ruskih snaga u Pridnjestrovlju, te naglasila kako su one usmjerene na potkopavanje napora za postizanje mirnog rješenja.

„Skrećemo pozornost na intervju novoizabrane predsjednice Moldavije gospođe Sandu jednoj od moldavskih televizijskih kuća. Ona je, između ostalog, objavila svoju namjeru o traženju povlačenja Operativne grupe ruskih snaga iz Pridnjestrovlja. Smatramo kako je ova izjava usmjerena na potkopavanje napora za mirno rješavanje problema Pridnjestrovlja“ , izjavila je Zakharova. Pri tom je dodala kako ruski mirovnjaci već dugi niz godina osiguravaju stabilnost u regiji Pridnjestrovlja, a da „svi političari i stručnjaci prije svega trebaju uzeti u obzir da se više ne prolijeva krv i da se tamo ne čuju pucnjevi“.

„Mandat mirovne operacije jasno povezuje trajanje našeg sudjelovanja u njoj s postizanjem političkih sporazuma o rješavanju sukoba. Za sada je do toga daleko!” – zaključila je Zaharova.

Podsjećamo: sinoć je izabrana predsjednica Moldavije, čelnica proeuropske Stranke akcije i solidarnosti, Maia Sandu, još jednom govorila u prilog povlačenja ruskih snaga iz Pridnjestrovlja.





„To je uvijek bio službeni stav Republike Moldavije. To nije vijest, već samo nastavak ispravnog stava Republike Moldavije. Sve su vlade naše zemlje imale stav da bi ovu operativnu skupinu ruskih snaga trebalo povući, a oružje zbrinuti. I da, nastavit ću ovaj smjer jer mislim kako je to ispravno ”, izjavila je Sandu.

 

 





Komentari

komentar

You may also like