Z. Meter: Rusi lansirali raketu „Cirkon“. Zašto je se svi boje? (Video)

Jedno od ruskih novih oružja koja u zapadnim vojnim i analitičkim krugovima već duže vrijeme izazivaju pojačanu pozornost sigurno je i hiperzvučna protubrodska raketa Cirkon (engl. „Zircon“). Radi se o moćnom oružju, koje, prema mišljenju mnogih vojnih analitičara, trenutačno u svijetu u toj vrsti naoružanja nema dostojnog konkurenta iako testiranja takvih tipova oružja obavljaju i SAD i Kina.

Ali prije nego što se osvrnemo na glavnu vijest, podsjetio bih na neke detalje političkog karaktera vezano uz ovo oružje:

Još 5. kolovoza 2019. g., reagirajući na američku odluku o povlačenju iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa, ruski predsjednik Vladimir Putin je na sastanku ruskog Vijeća sigurnosti izjavio slijedeće: „Stvarnim prijetnjama, koje izniču za Rusiju u svezi povlačenja SAD-a iz sporazuma, sigurno će se parirati raketama zračnog baziranja „H-101“ i „Kinzhal“, morskog baziranja „Kalibr“, kao i naprednim sustavima, uključno i hiperzvučnim sustavima tipa “Cirkon.“ O tome smo pisali na našem portalu:, što možete vidjeti na linku, ispod kojeg slijedi nastavak ovoga teksta:

Putin, o ruskom odgovoru nakon američkog povlačenja iz raketnog sporazuma

O snazi ruskog ukupnog hiperzvučnog oružja u svojoj analizi iz siječnja 2019.g. pisao je i dr. Mark B. Schneider, stariji analitičar  američkog National Institute for Public Policy, gdje se osvrnuo i na raketu Cirkon (The Renewed Backfire Bomber Threat to the U.S. Navy).





Koliko joj Zapad pridaje pozornosti svjedoči i činjenica da je State Department  izrazio ozbiljnu zabrinutost raketom Cirkon, koja je 6. listopada uspješno testirana u svom prvom lansiranju s ruske fregate u Bijelom moru, kada je pogodila morski cilj 450 kilometra dalje – u Barentsovu moru, za oko svega 4 minute. Zbog te zabrinutosti SAD navode kako i Cirkon mora biti uključen u novi američko-ruski sporazum o nuklearnom oružju Start (sadašnji istječe krajem veljače iduće godine, a dogovora oko njegovog produžetka a kamoli potpisivanja novog još uvijek nema. Međutim Joe Biden je tijekom predizborne kampanje najavljivao mogućnost da do dogovora s Putinom oko toga dođe). Ali teško je vjerovati kako će Rusija od Cirkona odustati u ime novog sporazuma sa SAD-om jer joj upravo takve vrste oružja pružaju nikad potrebniju sigurnost, u nikada zaoštrenijim globalnim geopolitičkim i sigurnosnim uvjetima.

Kako bih to i potvrdio, podsjetit ću na reakciju Japana nakon spomenutog prvog lansiranja Cirkona, 6. listopada o.g. Tamošnja radiotelevizija NHK, tada je, objavljujući video samoga lansiranja, priopćila kako ovo oružje za Rusiju postaje učinkovito sredstvo za odvraćanje SAD-a, koji se bavi izgradnjom sustava proturaketne obrane u globalnim razmjerima. Analitičari smatraju kako je glavni cilj Rusije u proizvodnji ovog „super-suvremenog oružja“ odvraćanje SAD-a, kaže NHK. Japanski medij tom prigodom također navodi: „S obzirom kako se postojeći sustavi protuzračne obrane praktički ne mogu suprotstaviti nadzvučnim raketama, za Rusiju takvo oružje predstavlja učinkovito sredstvo odvraćanja Sjedinjenih Država, zauzetih izgradnjom sustava PRO svjetskih razmjera“. Japanska televizija ističe kako je ruski predsjednik Putin uspješno testiranje rakete Cirkon nazvao velikim događajem „ne samo u životu oružanih snaga, već i čitave Rusije“.

To i nije čudo ako se uzme u obzir da od Cirkona za sada nema učinkovite obrane, što znači da su opasnostima od njegovih udara izložene i grupacije bojnih brodova na čelu s nosačima zrakoplova suparničkih strana. Kada se ima u vidu koliko košta izgradnja i operativno korištenje jednog suvremenog nosača zrakoplova, jasno je o kakvim se razmjerima i ulozima u ovom slučaju radi. Pojedini vojni analitičari još su prije godinu dana, govoreći o ovoj ruskoj protubrodskoj raketi, iznosili teze o tome da će ona (i sve takve vrste naoružanja općenito) uskoro u potpunosti promijeniti koncepciju modernog pomorskog ratovanja i samog smisla postojanja skupih, masivnih i sporih plovećih meta, u čiju bi se zaštitu morala ulagati dodatna golema financijska sredstva ako takvu zaštitu uopće i vojno-tehnološki osmisle .  (Video) Japan zadivljen uspješnim lansiranjem ruske hiperzvučne rakete „Cirkon“





Sada se, konačno, osvrnimo i na danas pristiglu vijest na ovu temu.

Ruska fregata Admiral Gorshkov iz Projekta 22350 izvršila je probno lansiranje hiperzvučne krstareće rakete Cirkon iz akvatorija Bijelog mora na kompleksni ciljni položaj u Barentsovom moru. Ministarstvo obrane Ruske Federacije je  26. studenog o tome objavilo video kojeg možete pogledati ispod teksta.

Prema podacima kontrole testiranja, raketa je uspješno pogodila morski cilj na udaljenosti od 450 km, pri čemu je brzina leta rakete bila veća od 8 Macha”, navodi rusko MO. Osiguranje zone testiranja obavljale su snage Sjeverne flote koje su djelovale u Barentsovom moru, uključujući raketnu krstaricu Maršal Ustinov i fregatu Admiral Kasatonov.

Podsjećamo: fregata Admiral Gorshkov izvršila je i prvo testiranje Cirkona početkom listopada. Radi se o jednom od najmodernijih brodova Sjeverne flote, izgrađenom u brodogradilištu Severnaya Verf u Sankt Peterburgu, a u sastav flote uveden je u srpnju 2018. godine. Brod je uspješno izvršio zadatke u nekoliko vježbi i oplovljavanju svijeta.

Fregate projekta 22350 multifunkcionalni su ratni brodovi sposobni za učinkovitu borbu s protivnicima na površini mora, zraku i podmorju, kao i za udare po kopnenim i obalnim ciljevima na udaljenosti od preko 1500 kilometara.

Što se same rakete Cirkon tiče, u svojoj poruci Federalnom parlamentu u veljači 2019. godine ruski predsjednik  Putin rekao je kako je ta raketa sposobna letjeti brzinom od oko 9 maha i da će moći uništavati površinske morske i kopnene ciljeve na udaljenosti većoj od 1.000 km.

Za lansiranje raketa Cirkon, kao i za krstareće rakete Kalibr i Onyx, koristi se univerzalni brodski sustav ispaljivanja 3C-14. Takvim su lanserima posebno opremljene fregate iz Proijekta 22350 i korvete Projekta 20380.

 

 

Komentari

komentar

You may also like