Z. Meter: „Vruće igre“! Japan najavio praćenje ruskih i kineskih vojnih brodova

Nakon što je NATO savez, kroz riječi svog glavnog tajnika Jensa Stoltenberga (objavljene jučer u intervjuu za Financial Times) označio Kinu kao glavnog suparnika i sigurnosnu prijetnju saveznicima, Rusija je, također jučer, prekinula rad svoje misije pri NATO savezu u Bruxellesu i NATO-ove misije u Moskvi, kao posljedica prethodnog ukidanja akreditacije za 8 ruskih diplomata pri navedenoj misiji u Bruxellesu.

Očito je kako se stvara nova slika svijeta, u kojem su Moskva i Peking, htjeli to ili ne – zapravo osuđeni na međusobnu stratešku suradnju, uključno i u sferi obrane (koliko je to u interesu SAD-a, uskoro više u našoj analizi). O tome najbolje svjedoči i niz zajedničkih vojnih vježbi dviju zemalja posljednjih mjeseci, pa i godina.

Jedan od njih, ona u Japanskom moru, završila je jučer. Na nju se s posebnom pozornošću gledalo u Tokiju s obzirom kako Japan ima vrlo složene odnose s Kinom, a u posljednje vrijeme sve je oštrija retorika i između Tokija i Moskve vezano uz južnokurilske otoke koji su pod ruskim suverenitetom, a Japan ih smatra svojim Sjevernim teritorijima.

Japanska vlada promatra akcije ruskih i kineskih ratnih brodova koji sudjeluju u zajedničkim pomorskim vježbama, izjavio je u utorak, 19. listopada, zamjenik glavnog tajnika japanske vlade Yoshihiko Isozaki.

“18. listopada zabilježili smo zajednički prolazak deset kineskih i ruskih brodova kroz tjesnac Tsugaru u smjeru od Japanskog mora do Tihog oceana. Među njima je bilo pet ruskih brodova i pet kineskih brodova. Takve akcije bile su prvi put snimljene”, naglasio je japanski visoki državni službenik.

Isozaki je napomenuo da će Tokyo nastaviti pomno pratiti što se događa.





Ranije je japansko Ministarstvo obrane priopćilo kako je prolaz brodova ruske i kineske mornarice u potpunosti sukladan s međunarodnim standardima i da nije zabilježeno kršenje morskih granica.

Jučer završene rusko-kineske pomorske vježbe u Japanskom moru pod nazivom „Pomorska interakcija – 2021“, koje su počele 14. listopada, uključivale su izvođenje više od 20 različitih borbenih vježbi, uvježbavanje taktičkog manevriranja i komunikacije, topničko i raketno gađanje, kao i blokiranje podmornica uvjetnog neprijatelja.

Ove vježbe predstavljaju pomorsku komponentu ljetos održanih kopnenih vježbi dviju vojski na teritoriju NR Kine, koje su privukle veliku pozornost zapadnih vojnih analitičara i stručnjaka s obzirom da su ruski vojnici na njima po prvi put koristili kineska oklopna vozila, a vježbe su nadgledali ministri obrane i glavni zapovjednici vojski dviju zemalja.





Iako Kina i Rusija izbjegavaju koristiti termin „saveznici“ jer implicira novu blokovsku podjelu svijeta čemu se obje protive, jasno je kako se s najnovijim geopolitičkim potezima, prije svega SAD-a i NATO saveza, nova hladnoratovska podjela svijeta ne može izbjeći.

 

 

Komentari

komentar

You may also like