Za probleme u SAD-u opet krive Rusija i Kina? FBI istražuje je li bilo strane pomoći neredima u Washingtonu

FBI istražuje jesu li strane vlade, organizacije ili pojedinci pružali financijsku potporu ekstremistima koji su pomogli u planiranju i izvršenju napada na Kapitol 6. siječnja , rekao je jedan trenutni i jedan bivši dužnosnik FBI-a za NBC News.

U sklopu istrage, FBI provjerava uplatu bitcoina u iznosu od 500.000 dolara, koju je navodno izvršio francuski državljanin, ključnim osobama pokreta krajnje desnice uoči nereda. Napominje se da je podatke o plaćanju ovaj tjedan dostavila tvrtka koja analizira prijenose kriptovaluta.

U zajedničkoj procjeni prijetnje koju su ovog tjedna izdali FBI, Odjel za nacionalnu sigurnost i razne druge federalne i policijske agencije na području DC-a, primijetili su da su nakon pobune 6. siječnja priliku iskoristili ruski, iranski i kineski akteri utjecaja za pojačanje narativa u svrhu promicanja svojih političkih interesa usred američke predsjedničke tranzicije.

Ruski državni i proxy mediji “pojačali su teme povezane s nasilnom i kaotičnom prirodom incidenta na Capitol Hillu, opozivom predsjednika Trumpa i cenzurom društvenih mreža”, navodi se u neklasificiranom obavještajnom izvješću. “U barem jednom slučaju, ruski predstavnik je  tvrdio kako su se članovi ANTIFA-e prerušili u pristaše predsjednika Trumpa i bili odgovorni za juriš na zgradu Capitola.”

Kineski su mediji u međuvremenu “prihvatili priču kako bi ocrnili demokratsku vladavinu SAD-a, …i opravdavali kinesku akciju protiv prosvjednika u Hong Kongu”.

Ispitivanje mogućeg stranog utjecaja povezanog s neredima na Capitol Hillu, koje uključuje FBI-jev Protuobavještajni odjel, uslijedilo je nakon godina prikupljanja dokaza sadašnjih i bivših službenika FBI-ja da su Rusija i drugi američki protivnici nastojali potajno podržati političke ekstremiste krajnje desnice i krajnje ljevice, navodi NBC News.





Službenici iz tijela zakona i stručnjaci za terorizam kažu kako već dugo postoji “uzajamna naklonost zapadnih bijelih supremacista i ruske vlade”, kako su to objavila i dva znanstvenika u veljači na web mjestu JustSecurity (vidi poveznicu ispod)

Confronting Russia’s Role in Transnational White Supremacist Extremism





Neki su senatori bili dovoljno zabrinuti,  zbog čega su u obrambeni zakon iz 2021. uvrstili zahtjev da Pentagon “podnosi izvještaj Kongresu o opsegu ruske potpore ‘rasno i etnički motiviranim nasilnim ekstremističkim skupinama i mrežama u Europi i Sjedinjenim Državama’ – i što se može učiniti protiv toga “, piše NBC News.

Trenutni dužnosnik FBI-a rekao je za NBC News kako FBI nije nužno sumnjao u rusku umiješanost u prijenose bitcoina, što je, čini se, izvršio francuski računalni programer koji je izvršio samoubojstvo 8. prosinca nakon pokretanja transfera, kako prenose francuski mediji.

 

Komentari

komentar

You may also like