Za „Sjeverni tok 2“ razradili novu trasu

Tvrtka „Nord Stream 2 AG“, operater projekta plinovoda „Sjeverni tok 2“, razradila je novu trasu koja zaoblazi Dansku, bez poskupljenja samog projekta.  

Kao što se moglo i očekivati, sukladno najavama čelnika te tvrtke nakon što je danska vlada najavila mogućnost ne izdavanja dozvole za prolazak plinovoda „Sjeverni tok 2“ kroz njezin isključivi gospodarski pojas u Baltičkom moru, „Nord Stream 2 AG“ je razradio novu trasu za polaganje plinovoda, koja zaobilazi tu zemlju.

O tome je na konferenciji za medije izvijestio izvršni član vijeća direktora austrijske energetske tvrtke OMV (koja sudjeluje u spomenutom projektu) Manfred Leitner.

„Mi smo već razradili alternativnu trasu, „Nord Stream 2 AG“ nisu nužno potrebne dodatne dozvole. Ukupna cijena projekta ostaje ista, kako se i govorilo prilikom otvaranja projekta – ona iznosi 9,5 milijardi eura“, izjavio je Leitner, odgovarajući na pitanje novinara.

Podsjećamo: nedavno je direktor marketinga ukrajinske tvrtke Naftogaz Ukrajina“, Juri Vitrenko, izjavio, kako se izgradnja plinovoda „Sjeverni tok 2“ još uvjek može zaustaviti i da ozbiljna smetnja za „Gazprom“ može postati stav Danske po tom pitanju, jer bi plinovod morao prolaziti i kroz danske teritorijalne vode i isključivi gospodarski pojas.

Prema postojećem planu plinovod  „Sjeverni tok 2“ mora proći kroz te vode s ukupno 139 kilometara cijevi, zaobilazeći s južne strane danski otok Bornholm. Međutim, negativan odgovor danske strane ne znači i kraj projekta, jer u slučaju potrebe plinovod se može zaokrenuti sjevernije, zaobilazeći taj otok s druge strane, ne ulazeći u danske teritorijalne vode.
U svibnju 2018.g. predstavnik tvrtke „Nord Stream 2 AG“ je za dansku novinu Jyllands-Postens izjavio, kako bi se u tom slučaju duljina plinovoda produljila za svega 50 kilometara.

„Sjeverni tok 2“ izgradit će se i bez dozvole Danske

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like