Za Trumpa glasalo više crnaca i latinoamerikanaca, a manje bijelaca, nego na prošlim izborima

Prema izlaznoj anketi Edisona za Trumpa je glasalo 57 posto bijelih muškaraca, pet postotnih bodova manje nego na prošlim izborima, dok je 54 posto bjelkinja glasalo za Trumpa, dva postotna boda više nego na prošlim izborima.

Trump je pogotovo povećao svoju popularnost kod latinoamerikanaca, u odnosu na prošle izbore. Za Trumpa je sada glasalo, prema spomenutoj anketi, 35 posto latinoamerikanaca i 28 posto latinoamerikanki. Podrška mu je porasla, u oba slučaja, za tri postotna boda. U tom se kontekstu ističe kako je trump u okrugu Zapata, gdje hispanoamerikanci čine oko 85 posto stanovništva, dobio 52 posto glasova, dok je na prethodnim izborima u tom okrugu Hillary Clinton slavila sa 65 posto glasova. Također, Trumpovoj nenadanoj pobjedi na Floridi pogotovo je pridonijelo podrška latinoamerikanaca.

Za Trumpa je glasalo i više afroamerikanaca, nego na prošlim izborima. Sada ga je podržalo 17 posto afroamerikanaca, a na prošlim izborima 13 posto. Za republikanskog je kandidata, prema izlaznoj anketi, glasalo na ovim izborima sedam posto afroamerikanki, a na prošlim izborima samo tri posto.

Preliminarni podaci pokazuju da 26 posto ukupnog broja Trumpovih glasova čine glasovi birača koji nisu bijelci, što je najveći udio za republikanskog predsjedničkog kandidata od 1960., piše New York Post.

 

 
Komentari

komentar

You may also like