Za vođu palestinskog Hamasa ponovno izabran Ismail Haniyeh

U današnjoj objavi pokreta Hamas, objavljeno je kako je nanovo izabran Ismail Haniyeh za vođu, prenosi Reuters. Nije imao protivnika na izborima.

Ismail Haniyeh bio je vođa Hamasa od 2017. te je kontrolirao političko djelovanje skupine na području Gaze i u dijaspori, a posljednje je dvije godine se kretao između Turske i Katara što su mu kritičari zamjerali.

Upravljao je Hamasom za vrijeme jedanaestodnevnog konflikta s Izraelom u svibnju ove godine u kojima je umrlo skoro 300 ljudi, mahom Palestinaca. Prekid vatre je tada dogovoren posredstvom Egipta.

“Brat Ismail Haniyeh ponovno je, drugi put, izabran za vođu političkog ureda pokreta”, rekao je jedan od palestinskih dužnosnika u izjavi za Reuters nakon unutarstranačkih izbora. Haniyeh je izabran na mandat od četiri godine.

Pedesetosmogodišnji Haniyeh bio je desna ruka utemeljitelja Hamasa, šeika Ahmeda Yassina u Gazi, prije nego je Yassin ubijen 2004. godine. Jasin je bio religijska i politička figura u invalidskim kolicima. Tada još relativno mlad, čvrst i karizmatičan, Haniyeh je preuzeo vlast i uveo Hamas u političke vode 2006. godine kada je skupina iznenadila pobjedom na palestinskim parlamentarnim izborima, porazivši podijeljenu stranku Fatah koju je vodio predsjednik Mahmoud Abbas.

Nedugo nakon izbora, započeo je građanski rat između palestinskih frakcija. Hamas je tada preuzeo vlast nad Gazom od palestinskih vlasti kojima dominira Fatah, a koje su imale ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom. Izrael od tada vodi blokadu Gaze, zbog navodnih prijetnji Hamasa.





Nedugo nakon izborne pobjede u siječnju 2006., Haniyeh je postao premijer, no međunarodna zajednica ignorirala je Hamas kao političku opciju, s obzirom na to da SAD, Izrael i EU smatraju ovu skupinu terorističkom organizacijom.

Komentari

komentar





You may also like