Zabranjuju se Facebook i Twitter u Indiji? Policija upala u ured Twittera

Sinoć je indijska policija posjetila indijski ured društvene mreže Twitter-a, piše Al Jazeera. Policija je u glavnom gradu New Delhiju upala u ured i ispitivala zašto je objava vladajuće stranke (BJP) označena kao “medij manipulacije” od strane Twittera.

U označenoj “manipulativnoj” objavi vladajuće stranke opisivali su dokument opozicije kao lažan, a u dokumentu opozicije se kritizira pristup indijske vlade pandemiji.

Ovaj kasnonoćni upad policije samo je dio šire kampanje indijske vladajuće stranke BJP i premijera Narendre Modija u kojoj se pokušava ograničiti djelovanje Twittera, Facebook-a, WhatsAppa i ostalih platformi na indijskim tlu.

Naime, sutra, 26.5., ističe tromjesečni rok društvenim mrežama da se prilagode novom indijskom zakonu “Pravila etičkog koda digitalnih medija”, piše India Today. Prema novom zakonu, društvene mreže moraju osnovati povjerenstva u Indiji preko kojih će zaprimati pritužbe, odgovarati na njih i prema potrebi uklanjati sadržaj. Osim toga, društvene mreže će tako biti podložnije kaznenom progonu za objavljeni sadržaj.

Doznaju kako 25 od 26 društvenih mreža nije u ova tri mjeseca odredilo povjerenike niti ušlo u razgovor s vladom, a rok ističe sutra. Jedina mreža koja je učinila zatraženo je indijska “verzija” Twitter-a zvana Koo. India Today prenosi kako su američke tvrtke zatražila još 3 mjeseca roka. Ipak, iz indijske vlade su poručili: “Ako društvene mreže ne slijede naša pravila, mogu izgubiti status i zaštitu medija posrednika i biti odgovorne pred kaznenim sustavom Indije.”

Pitanje odgovornosti društvenih mreža za sadržaj na njima nije novo, niti je samo indijsko pitanje. Opasnost nereguliranih društvenih mreža su plaćene objave te kampanje dezinformacija i propagande. S druge strane, cenzura društvenih mreža od strane vladajućih stranki (Indija i Kina) ili od strane samih društvenih mreža (npr. Twitter ugasio profil Trumpa) može biti opasan presedan ka većoj cenzuri interneta i manjoj slobodi izražavanja.





Komentari

komentar

You may also like