Zaevu mandat za formiranje nove vlade

Sjevernomakedonski predsjednik Stevo Pendarovski u četvrtak je socijaldemokratskom čelniku Zoranu Zaevau dao mandat za sastavljanje nove vlade. Njegova Socijaldemokratska unija (SDSM) izborila je najviše mjesta u parlamentu na izborima 15. srpnja, ali je još u koalicijskim pregovorima.

SDSM ima 46 od 120 mjesta u parlamentu i u tijeku su pregovori o formiranju stabilne parlamentarne većine i vlade za puni četverogodišnji mandat, priopćila je stranka. Socijaldemokrati su porazili oporbeni nacionalistički VMRO za samo dva mjesta, a njihov čelnik Hristijan Mickovski poručuje da će i njegova stranka pokušati oformiti vladajuću koaliciju.

Zaev sada ima 20 dana da predstavi svoju vladu o kojoj će glasati parlament.

Pregovori su teški, a neizbježan pertner – Demokratska unija za integraciju – bori se za što veću moć.

DUI je najveća među strankama koje predstavljaju etničke Albance i raspolaže s 15 mjesta pa bi SDSM samo s tom strankom mogao imati minimum od 61 zastupničkog mjesta.

Dvije su stranke bili partneri u prijašnjoj vladi, no Zaev je dao ostavku u siječnju te je tehnička vlada bila zadužena za sazivanje izbora.





Zaev je to učinio nakon što je EU propustio pozvati Skoplje na otvaranje pregovora o članstvu, iako je ta zemlja naposljetku promijenila i svoj naziv kako bi okončala diplomatski spor s Grčkom.

Ta se zemlja pridružila NATO-u i ipak dobila zeleno svijetlo za početak pregovora o članstvu u EU.

Komentari

komentar





You may also like