Zaharova optužila Bidena za lažno citiranje Putina o prijetnji nuklearnim oružjem

Diplomacija i radni sastanci na nižim razinama između Moskve i Washingtona potpuno su utihnuli već duže vrijeme, a rade još jedino njihova veleposlanstva. Ali i ona u sve težim uvjetima, poput skraćivanja osoblja, zatvaranja pojedinih konzularnih predstavništava, uskraćivanja izdavanja viza

Jučer je američki predsjednik Joe Biden, na 77. zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku održao govor, u kojemu je, između ostalog, oštro kritizirao Rusiju za kršenje povelje te najveće međunarodne organizacije s obzirom na izvršenu agresiju na susjednu zemlju i namjeru daljnjeg preuzimanja ukrajinskog teritorija.

Pritom je kazao i kako ruski čelnik Vladimir Putin otvoreno prijeti uporabom nuklearnog oružja, čime Rusija zanemaruje režim njegovog neširenja.

Ovdje je zanimljivo ukazati kako su pojedini ugledni američki mediji, prije Bidenovog govora, objavili kako je Bijela kuća priopćila da će Biden svoj prethodno pripremljeni govor korigirati u kontekstu pristiglih vijesti iz Moskve, preciznije, oštrog Putinovog govora javnosti i najavljene provedbe referenduma na okupiranom ukrajinskom jugoistoku.

Putin je tom prigodom kazao i kako je Zapad prešao svaku granicu u proturuskoj retorici, da se Rusiji konstantno upućuju sve jače prijetnje, da visoki dužnosnici zemalja NATO saveza govore čak i o mogućoj uporabi sredstava masovnog uništenja protiv Rusije, da se „Zapad koristi nuklearnom ucjenom“ i da je pokrenuo rat protiv Rusije. Pri tom je ruski čelnik podsjetio zapadne saveznike da je Rusija u pojedinim aspektima superiornija od strane vojne opreme i da bi se, prema onima koji Rusiji prijete nuklearnim oružjem, “ruža vjetrova mogla okrenuti u njihovom smjeru”.

Drugim riječima, nuklearno oružje i tematika vezana uz njegovu primjenu opet su postali vrlo aktualni i politički i medijski eksploatirani.

U tom kontekstu zanimljiva je vijest upravo stigla iz Moskve, a objavila ju je RIA Novosti.





Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova nazvala je “nepristojnim” Bidenovo „lažno citiranje“ riječi Vladimira Putina o njegovoj navodnoj “nuklearnoj prijetnji”.

“Što se tiče govora predsjednika Sjedinjenih Država, smatram da je apsolutno nepristojan … Nepristojan ne zato što nemaju što raditi ili nemaju pravo dirati druge zemlje. … Činjenica je da je navodno počeo “citirati predsjednika Rusije. Mi smo, kao i uvijek, počeli provjeravati Bidenove riječi. Biden je to sigurno rekao, ali predsjednik Rusije to nije rekao”, kazala je glasnogovornica ruskog MVP.

Naglasila je da je američki predsjednik “konsolidirao ono što se sada raspršuje u američkim medijima”.





“To je apsolutno propagandna poveznica koja se nameće javnosti, javnom mnijenju, suprotno onome što je zapravo rečeno”, kazala je Zaharova, komentirajući Bidenove optužbe da Putin svijetu prijeti uporabom nuklearnog oružja.

Za kraj treba podsjetiti da se približava rok isteka posljednjeg važnog sigurnosnog sporazuma između SAD-a i Rusije, zapravo onog najvažnijeg, o strateškom naoružanju – poznatijeg kao START 3. Iako obje strane govore o važnosti njegovog produljenja barem u obliku kakav je sada (tj. bez dogovora o novim ograničenjima strateškog nuklearnog arsenala dviju supersila), u praksi o tome nema ne samo dijaloga, već niti bilo kakvih kontakata uopće na bilo kojim razinama.

Diplomacija i radni sastanci na nižim razinama između Moskve i Washingtona potpuno su utihnuli već duže vrijeme, a rade još jedino njihova veleposlanstva. Ali i ona u sve težim uvjetima, poput skraćivanja osoblja, zatvaranja pojedinih konzularnih predstavništava, uskraćivanja izdavanja viza i td.

 

Komentari

komentar

You may also like