Zaharova: Vjerujemo da će u Berlinu biti razumni lideri, a ne Kramp-Karrenbauer

Ne stišavaju se ruske reakcije na nedavnu izjavu njemačke ministrice obrane Annegret Kramp-Karrenbauer u intervjuu za Spiegel, o spremnosti NATO saveza da upotrijebi nuklearno oružje protiv Rusije radi njenog sprječavanja.

Tako je jučer glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila kako se Rusija nada da će Berlin uspjeti spriječiti njemačku ministricu obrane Annegret Kramp-Karrenbauer od testiranja ruskih oružanih snaga.

“Nedostatak interesa za ozbiljan dijalog s Moskvom o deeskalaciji uoči sastanka NATO-a pokazala je njemačka ministrica obrane A. Kramp-Karrenbauer. Naglasila je da NATO mora pokazati svoju spremnost za korištenje svojih oružanih snaga protiv Rusije. Nadamo se da će u Njemačkoj biti razumnih čelnika koji mogu spriječiti svoju ministricu obrane od nepromišljene želje da testira pouzdanost naših oružanih snaga”, izjavila je Zaharova.

Podsjećamo kako su na izjavu njemačke ministrice obrane Annegret Kramp-Karrenbauer koja je rekla da smo protiv Rusije “spremni upotrijebiti sredstva koja unaprijed imaju odvraćajući učinak”, što po jeziku vojnih stručnjaka znači samo jedno – preventivni nuklearni udar, reagirali pojedini članovi Bundestaga (poput šefa kluba zastupnika SPD-a koji upozorava ministricu na odlasku zbog njene retorike s obzirom kako budućoj vladi na čelu s njihovim kancelarom predstoje razgovori s Rusijom), kao i razni analitičari. Njemački vojni ataše u Moskvi jučer je pozvan u rusko Ministarstvo obrane, gdje mu je uručena poruka u kojoj se navodi kako izjave Kramp-Karrenbauer izazivaju napetosti u Europi.

 

Komentari

komentar





You may also like