Zahlađenje odnosa Njemačke i Kine: Peking upozorava da će patiti “gospodarske veze”

Nova njemačka strategija za Kinu naljutila je kinesko vodstvo jer Berlin sada pokušava odmaknuti svoje ekonomske veze od Kine prema “demokracijama i partnerima sa zajedničkim vrijednostima”, piše ANI.

Dok je Njemačka traži alternativu i druge trgovinske partnere, Kina je upozorila da će, ako Njemačka politizira trgovinska pitanja, to donijeti rizike njihovim gospodarskim vezama, izvijestio je The HK Post. Ovo nije mala prijetnja jer će Kina kroz koju godinu postati vodeća ekonomija svijeta. Promjena u odnosu Berlina prema Pekingu postala je vidljiva nakon što je Olaf Scholz prošle godine preuzeo dužnost novog njemačkog kancelara. Ubrzo nakon što je preuzeo dužnost, njemačka je vlada očito odlučila promijeniti svoj pristup prema Kini. Argumenti Berlina za odmicanje od Pekinga su to što Kina izbjegava jasno osuditi ruski napad na Ukrajinu, ali i odnos prema manjini Ujgur u kineskoj regiji Xinjiang.

Peking je sada izjavio da, ako Njemačka dopusti da bude uključena u ovu “anti-kinesku političku farsu”, da će gospodarska i trgovinska suradnja biti oštećeni. Njemačka i Kina su trgovinski partneri otkako je potonja počela otvarati svoje gospodarstvo u kasnim 1970-ima. Sada američki ekonomisti tvrde da Kina pokušava iskoristiti njemačku ekonomsku ovisnost kako bi Njemačku držala podalje od bilo kakve američke koalicije protiv Kine. Naime, Kina navodno koristi ovisnost najvećih njemačkih proizvođača automobila o kineskom tržištu kako bi postigla povoljne ekonomske i političke rezultate. Pristup Huaweia njemačkom tržištu je jedan primjer. U prosincu 2019., kineski veleposlanik u Berlinu, Wu Ken, sugerirao je da bi se njemačke automobilske tvrtke mogle naći na meti kineskih vlasti ako Huawei bude isključen s njemačkog tržišta kao što je bio slučaj u SAD-u.

Neki njemački stručnjaci smatraju da je Njemačka ulazila u novu fazu u kojoj se Kina sve manje doživljavala kao partner, a sve više kao strateški konkurent i suparnik. Kao što je naznačio Norbert Rottgen, bivši predsjednik Odbora za vanjske poslove Bundestaga, dvije se države sukobljavaju oko Hong Konga, Tajvana i Južnog kineskog mora. Od sredine 2010-ih dvije države postaju sve udaljenije. Njemačka se pridružila Azijskoj infrastrukturnoj investicijskoj banci, postavši njezin četvrti najveći dioničar, ali je izbjegla pridruživanje kineskoj inicijativi Pojas i put zbog “zabrinutosti oko transparentnosti, jednakih uvjeta za poslovanje, kao i ekoloških te društvenih standarda”.

U posljednje dvije godine Njemačka je pokušala ograničiti kineski utjecaj povećanjem vlastitog diplomatskog angažmana s indo-pacifičkim državama. To je uključilo diplomatske posjete u regiji, često se sastajući s čelnicima drugih zapadnih sila u regiji tijekom 2020. i 2021. godine. Također, Njemačka je povećala je svoju vojnu prisutnost u regiji, ali još uvijek to povećanje nije značajno.

Komentari

komentar





You may also like