Zahtjev iz Švedske za solidarnost s Češkom u sporu s Rusijom

Hans Wallmark, član švedskog parlamenta (Riksdag), pokrenuo je pitanje poduzimanja restriktivnih mjera protiv djelatnika ruskog veleposlanstva. U obraćanju švedskoj ministrici vanjskih poslova Ann Linde, on navodi da se takve mjere moraju poduzeti u znak solidarnosti s Češkom zbog “umiješanosti ruskih agenata” u eksplozije na skladištima oružja u češkoj Vrbetici 2014. godine.

Sredinom travnja češka vlada optužila je ruske tajne službe za organizaciju eksplozije u skladištu oružja u Vrbetici, u kojoj su poginule dvije osobe. Moskva je negirala sve optužbe, nazivajući ih apsurdnim i neutemeljenim. 18 djelatnika ruskog veleposlanstva protjerano je iz Praga, a kao protuodgovor iz Moskve je protjerano 20 čeških diplomata čime je praktički paraliziran rad češkog veleposlanstva u toj zemlji. Njemačka je Češkoj čak morala ponuditi pomoć u pružanju pojedinih konzularnih usluga u svojim diplomatskim predstavništvima u RF.

Švedskog zastupnika Wallmarka ogorčila je suzdržana reakcija službenog Stockholma na spomenuti diplomatski skandal. Kao primjere naveo je druge zemlje koje su već poduzele mjere protiv ruskih diplomata, poput Poljske, Rumunjske, Bugarske i baltičkih država bivšeg SSSR-a.

Komentari

komentar

You may also like