Zahvalnost za potporu okupaciji. Netanjahu naselje na Golanu naziva „Trumpovom visoravni“

Prošlo je nešto više od godinu dana od kada je predsjednik SAD-a Donald Trump donio odluku o američkom priznanju izraelskog suvereniteta nad okupiranim dijelom sirijske Golanske visoravni, što je izazvalo buru oduševljenja u židovskoj državi, ali, isto tako, i salve prosvijeda od strane najvećeg dijela međunarodne zajednice s obzirom kako se tim činom neposredno prekršio službeni stav UN-a prema tom pitanju.

Karta: Golanska visoravan

UN se, naime, protivi izraelskoj okupaciji spomenutog teritorija i od njega traži povrat u prijašnje stanje. Nedugo nakon te odluke, premijer Benjamin Netanjahu, u znak zahvalnosti, obećao je kako će jedno naselje na Golanskoj visoravni nazvati Trumpovim imenom. Svečanost otvaranja radova na tom naselju održana je u lipnju prošle godine, u nazočnosti američkog veleposlanika u Izraelu Davida Friedmana.

Na jučerašnjem zasjedanju izraelske vlade premijer Netanjahu je izjavio kako Izrael počinje s realizacijom konkretnih poteza vezano uz naziv naselja izgrađenog u čast američkog predsjednika Donalda Trumpa. To naselje, smješteno na Golanskoj visoravni, nazvalo bi se Ramat-Trump, ili, u prijevodu s hebrejskog „Trumpova visoravan (uzvisina)“.

Trump se još prošle godine u svom tvitu zahvalio izraelskom premijeru na spomenutoj gesti koja mu predstavlja čast.





Komentari

komentar

You may also like