Zajednička izjava Putina i Trampa o povijesnom susretu na Elbi

Foto: commanders.mil.ru

Američki i ruski predsjednici Donald Trump i Vladimir Putin, 25. travnja usvojili su zajedničku izjavu vezano uz 75. godišnjicu susreta američkih i sovjetskih vojnika na rijeci Elbi, gdje su jedni drugima pružili ruku zbog zajedničke borbe protiv istog neprijatelja – nacističke Njemačke.

U tekstu izjave dvojice državnika, koju je objavila službena web stranica Kremlja, navodi se kako je taj događaj bio vijesnik odlučujućeg poraza nacističkog režima. „Ta zajednička borba iziskivala je ogromne žrtve milijuna vojnika, mornara i civila na mnogim područjima vojnih djelovanja“, stoji u zajedničkoj izjavi. Također je navedeno kako su svoj udio u pobjedi dali i milijuni žena i muškaraca koji su radili u logistici, stvarajući proizvode vojne namjene. Ljudi i tvrtke odigrali su ključnu ulogu u osiguranju nužnih sredstava za pobjedu savezničkih snaga. „Duh Elbe je primjer kako naše države mogu ostaviti po strani proturječja, izgraditi povjerenje i surađivati u ime zajedničkih ciljeva“, navedeno je u zajedničkoj izjavi Vladimira Putina i Donalda Trumpa.

Prethodno je rusko Ministarstvo obrane objavilo arhivsku građu pod nazivom „Susret na Elbi: nepoznate stranice“, o susretu američkih i sovjetskih vojnika na rijeci Elbi. Ta rijeka, koja izvire u Češkoj, prolazi kroz njemački teritorij i ulijeva se u Sjeverno more, često asocira na ovaj povijesni događaj koji barem malo odvraća pozornost od turobne zbilje kada je riječ o suvremenim američko-ruskim odnosima. Do sada neobjavljene fotografije tog povijesnog događaja  možete pogledati na ovom linku.

 

Komentari

komentar





You may also like