Zajednička rezolucija Njemačke i Izraela protiv negiranja holokausta

Njemačka i Izrael u četvrtak, na 80. godišnjicu nesretne Wansee konferencije na kojoj je bilo odlučeno o uništavanju europskih Židova, zajednički u Ujedinjenim narodima podnose zahtjev za donošenje rezolucije kojom bi se osuđivalo negiranje i obezvređivanje holokausta, piše DW.

“Ova rezolucija trebala bi biti znak nade i inspiracije za sve one države i društva koja streme raznolikosti i toleranciji, teže pomirenju i koje razumiju da je sjećanje na holokaust neophodno kako se takve vrste zločine ne bi ponovile“, stoji u zajedničkoj izjavi predstavnika Njemačke i Izraela uoči glasanju o rezoluciji u četvrtak poslijepodne u New Yorku.

Na 80. godišnjicu Wansee konferencije, na kojoj je vrh nacionalsocijalističke Njemačke donio odluku o genocidu europskih Židova, veleposlanica Njemačke u Izraelu, Susanne Wasum-Reiner i veleposlanik Izraela u Njemačkoj Jeremy Issacharoff, u zajedničkom eseju koji je objavljen u njemačkom dnevniku Tagesspiegel i izraelskom dnevniku Maariv, kritizirali su činjenicu da se povijesni podaci o uništenju Židova tijekom vladavine tzv. Trećeg Reicha još uvijek osporavaju i da se isto tako negira ovaj tragičan povijesni događaj o sustavnom ubojstvu šest milijuna Židova.

“Negiranje i trivijalizacija zločina protiv čovječnosti nije samo rašireno u ekstremno desnim krugovima, nego se radi o raširenom društvenom i međunarodnom fenomenu”, piše u zajedničkoj izjavi. Nadalje se kaže kako negiranje povijesnih činjenica vezanih uz holokaust nije samo napad na žrtve progona i njihove nasljednike, nego i na Židove diljem svijeta, kao i na državu Izrael.
Veleposlanici su predložili i zajedničke mjere poput dogovora oko zajedničke međunarodne definicije antisemitizma te oko investicija u obrazovanje.
Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalene Baerbock je izrazila žaljenje zbog povijesne uloge njezinog ministarstva u genocidu europskih Židova. “Nećemo nikada zaboraviti što im je Njemačka učinila”, rekla je Baerbock.

Komentari

komentar

You may also like