Zajedničke pomorske vježbe Kine, Rusije i Irana počinju sutra

Kina, Rusija i Iran održat će u petak zajedničke pomorske vježbe, kazao je jutros dužnosnik za odnose s javnošću iranske vojske za Tasnim.

Vojna vježba “Pomorski sigurnosni pojas 2022” održat će se na sjeveru Indijskog oceana, a riječ je o trećoj zajedničkoj pomorskoj vježbi spomenute tri zemlje, kazao je Mustafa Tajoldin.

Od dolaska na vlast prošlog ožujka iranski tvrdolinijaški predsjednik Ebrahim Raisi vodi politiku produbljivanja odnosa s Kinom i Rusijom. Teheran se priključio u rujnu Šangajskoj organizaciji za suradnju, čije su najistaknutije članice Kina i Rusija. Ministar vanjskih poslova Husein Amirabdulahian posjetio je Kinu prošloga tjedna, dok se iranski predsjednik sastaje s ruskim kolegom u Moskvi u četvrtak.

Kina, Rusija i Iran započeli su sa zajedničkim pomorskim vježbama 2019. i nastavit će s time u budućnosti, kazao je Tajoldin. “Svrha ove vježbe je ojačati sigurnost i njene temelje u regiji, kao i proširiti multilateralnu suradnju između tri zemlje kako bi zajednički podržali svjetski mir, pomorsku sigurnost i stvorili pomorsku zajednicu zajedničke budućnosti”, kazao je iranski dužnosnik za ISNA-u.

Pomorske vježbe uključit će među ostalim uvježbavanje spašavanja zapaljenog broda, oslobađanja otetog broda i pucanja na zračne mete po noći.

Ruska tihooceanska flota izvijestila je 18. siječnja da je pomorska skupina flote sastavljena od raketne krstarice Nakhimov Varjag, velikog protupodmorničkog broda Admiral Tributs i velikog pomorskog tankera Boris Butoma stigla u iransku luku Chabahar za zajedničke vježbe ruske, iranske i kineske mornarice. Pomorska operativna skupina tihooceanske flote otputovala je iz Vladivostoka nekoliko dana prije nove 2022. godine, piše RIA.

“Tri strane moraju poboljšati suradnju u netradicionalnim sigurnosnim područjima, posebno u pomorskoj sigurnosti, budući da trenutno neke zemlje i dalje stvaraju probleme na moru, što je očito kršenje međunarodnog prava”, rekao je Song Zhongping, kineski vojni analitičar za kineski Global Times. Za Kinu, Rusiju i Iran od vitalnog je značaja osigurati sigurnost međunarodne plovidbe. Većina ruske međunarodne trgovine se prevozi brodovima. Iran se također oslanja na brodarstvo za svoj izvoz nafte. Kineski uvoz nafte, plina i vanjske trgovine također ovise o pomorstvu, objasnio je Song. Osigurati sigurnost plovidbe znači zaštititi ekonomsku sigurnost triju zemalja. Stoga je normalno vidjeti da Kina, Rusija i Iran surađuju sa svojim mornaricama, a posebno u zajedničkim naporima protiv regionalne hegemonije i morskih gusara, istaknuo je Song.
Komentari

komentar

You may also like