Zajedničke vježbe ruske i kineske vojske u centralnoj Kini s preko 10 000 vojnika

Rusija i Kina ovaj cijeli tjedan održavaju velike zajedničkih vojne vježbi blizu mjesta Qingtongxia u sjeverno-središnjoj kineskoj regiji Ningxia. U vježbama će sudjelovati kopnene i zračne snage ove dvije velesile. Sveukupno će u vježbama sudjelovati preko 10 tisuća vojnika, prenosi CGTN.

Vježbe su nazvane “ZAPAD/INTERACTION-2021” i dio su zajedničkih vojnih vježbi koje se održavaju od 2005.

Ruska vojska je priopćila da je u sklopu vježbi u Kinu poslala borbene zrakoplove Su-30SM, motorizirano pješaštvo, oklopna vozila i sustave protuzračne obrane. Ono što je zanimljivo jest da će ruski vojnici prvi puta koristiti kineske oružane sustave, prenosi Kommersant.

Iz kineske vojske su javili kako su zadovoljni interakcijom i integracijom oružja, znanja i vještina ovih dviju vojski te da se dobro nadopunjuju, prenosi CGTN.

Vježbe imaju za cilj “produbiti zajedničke protuterorističku suradnju” i “pokazati čvrstu odlučnost i snagu dviju zemalja da zajednički štite međunarodnu i regionalnu sigurnost i stabilnost. Vježbe odražavaju novu razinu strateškog partnerstva Kine i Rusije i novu eru međusobnog povjerenja, pragmatične razmjene i koordinacije između dvije zemlje”,-izvijestila je kineska državna medijska agencija Xinhua.

“Ciljevi borbene obuke su jačanje razvoja rusko-kineskih odnosa, sveobuhvatno partnerstvo i strateška interakcija, podizanje razine vojne suradnje i prijateljstva između oružanih snaga dviju zemalja te pokazivanje odlučnosti i sposobnosti Rusije i Kina za borbu protiv terorizma i zajedničku zaštitu mira i stabilnosti u regiji”, sličnu poruku je poslalo rusko ministarstvo obrane.





Kina je najznačajniji trgovački partner Rusije. S druge strane, jača i vojna suradnja dvije susjedne zemlje. Moskva podržava Peking oko prava na sporna područja Južnog kineskog mora, područja oko kojeg je Kina u sukobu s interesima Zapada.

Komentari

komentar





You may also like