Zajedničke vojne vježbe SAD-a, Australije, Japana i Indije

U Indijskom oceanu održavaju se vojne vježbe pod nazivom Malabar 2020 u kojima sudjeluju vojske SAD-a, Japana, Australije i Indije. Radi se o novom savezništvu kroz tzv. koaliciju QUAD, (ne)formalno uspostavljenoj kao protuteža rastu kineskog utjecaja u toj regiji. O tome svjedoči i službeni cilj ove vojne vježbe, naznačen kao vojno sprječavanje aktivnosti Kine u Azijsko-tihooceanskoj regiji, ili novoj geopolitičkoj regiji poznatoj i kao Indo-tihooceanska regija. Ove godine u vojnoj vježbi Malabar 2020 po prvi put sudjeluje i Australija.

Prema navodima japanskog Ministarstva obrane, vježba je počela 3. studenog u istočnom akvatoriju Indije, u Bengalskom zaljevu. Svaka zemlja poslala je po nekoliko vojnih brodova (razarača, fregata), kao i podmornica, a ukupno je u vježbu uključeno 20-ak brodova.

Indijsko Ministarstvo obrane priopćilo je kako je vojna vježba podijeljena u dvije faze – tj. trajat će od 3.-6. i od 11.-15. studenog. Tijekom njih uvježbavat će se akcije traganja i pratnje podmornica, kao i raketna gađanja po različitim ciljevima.

Kina je službeno reagirala na početak ovih vojnih vježbi priopćenjem glasnogovornika svog Ministarstva vanjskih poslova: „Željeli bismo da ovakva aktivnost vojski država regije uistinu osigura povećanje razine sigurnosti, a ne obratno.“ Države koje sudjeluju u vojnim vježbama ove su riječi okarakterizirale kao kinesko nezadovoljstvo njihovim izvođenjem. To i nje neka prevelika mudrost za zaključiti, ukoliko imamo u vidu kako je Kina već ranije kritizirala američku ideju, kako je kazano, o uspostavi azijskog NATO saveza (spomenuti QUAD), kao protuteže Kini.

Na poveznici ispod teksta možete pogledati video o ovim vojnim vježbama.





 

Komentari

komentar





You may also like