Zajedničko patroliranje ruskih i kineskih strateških zrakoplova

Rusija i Kina nastavljaju, osim političkih i diplomatskih, i intenzivnu međusobnu vojnu suradnju, koja se, osim isporuka suvremenog ruskog naoružanja, sve češće ogleda i u provedbi zajedničkih vojnih vježbi manjeg ili većeg opsega na teritoriju dviju zemalja, ili u međunarodnom morskom ili zračnom prostoru. O tom svjedoči i slijedeća vijest:

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izvijestio je 19. studenoga ruskog predsjednika Vladimira Putina o uspješnom izvršavanju zadaća tijekom zajedničkih patrola strateških zrakoplova Zračnih snaga Rusije i kineskoh vojnog zrakoplovstva nad vodama Japanskog i Istočnog kineskog mora, izjavio je govornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Izvješće je objavljeno na sastanku predsjednika Putina sa stalnim članovima Vijeća sigurnosti RF održanom u petak.

Zrakoplovnu skupinu činila su dva strateška bombardera Tu-95MS ruskih zračnih snaga i dva strateška bombardera Hun-6K kineskog ratnog zrakoplovstva. Trajanje zajedničkog leta bilo je veće od 10 sati.

“Prema izvješću, zrakoplov Su-35S ruskih zračno-svemirskih snaga pružao je borbenu pratnju za strateške bombardere. Zrakoplovi su kontrolirani u zraku iz aviona za radarsku patrolu i navođenje A-50U”, naglasio je Peskov.

Kazao je kako su u određenim fazama rute strateške zrakoplove pratili F-16 i F-15 japanskog ratnog zrakoplovstva.





“Zajedničke patrole provedene su strogo u skladu s odredbama međunarodnog prava. Nije bilo kršenja zračnog prostora stranih država”, izjavio je glasnogovornik Kremlja.

 

Komentari

komentar





You may also like