Zajedničko upozorenje FBI i MI5 o kineskom preuzimanju Tajvana

Dvije velike obavještajne agencije po prvi su put ujedinile svoje glasove kako bi progovorile o kineskoj prijetnji. Direktor FBI-a Christopher Wray izjavio je da se Peking miješa u američku politiku, uključujući i u izbore, prenio je CNN.

Generalni direktor britanske službe MI5 Ken McCallum rekao je pak da je London spriječio prijenos informacija o svom vojnom zrakoplovstvu prema Pekingu, prenio je BBC. Prema Wrayu, pridruživanje Tajvana Kini dovelo bi do globalnog ekonomskog kolapsa jer bi strane tvrtke bile nacionalizirane u Kini ili predane Kinezima. Wray je upozorio da bi nasilno kinesko preuzimanje Tajvana “predstavljalo jedan od najgorih ekonomskih poremećaja koje je svijet ikada vidio”.

Peking je odbacio te optužbe, ali je pokrenuo testove kako bi utvrdio sposobnost svoje ekonomije da odgovori na sankcije slične onima koje su uvedene Rusiji, piše ruska Nezavisimaya Gazeta. Činjenica da su FBI i MI5 odlučili zajedno upozoriti poslovni svijet koliko je opasno imati posla s Kinom nije iznenađujuća, istaknuo je ruski zamjenik ravnatelja Centra za sveobuhvatne europske i međunarodne studije na Visokoj školi ekonomije Vasilij Kašin. “Ujedinjeno Kraljevstvo nije u stanju poduzeti ozbiljnu akciju u Tihom oceanu, ali je uvijek bilo jako u smislu obavještajnih podataka. Što se tiče nastojanja Kine da se zaštiti od sankcija sličnih proturuskim, Peking to sada doista radi. Kinezi provode testove otpornosti na ekonomski stres te rade analize i prikupljanju informacija o sankcijama nametnutim Rusiji i odgovoru Rusije na njih”, objasnio je stručnjak.

Prema analitičaru Kašinu, Zapadu je iznimno teško nametnuti ista ograničenja protiv Kine kao protiv Rusije. “Kina je najveća svjetska trgovinska sila. Kad bi netko pokušao uspostaviti blokadu Kine kao što je to učinjeno s Rusijom, to bi bio šok za globalnu ekonomiju koji bi izazvao kolaps svih drugih proizvodnih lanaca”, naglasio je analitičar. U Rusiji se nastavlja nacionalizacija zapadnih dobara ili njihov prijenos ruskim vlasnicima, istaknuo je Kašin. U Kini bi to bio proces astronomskih razmjera. Godišnji prihodi samo američkih tvrtki u Kini iznose oko 700 milijardi dolara, a u zemlji je aktivno 70 000 američkih tvrtki. Lako je zamisliti što će se dogoditi ako Kina na moguće sankcije odgovori na način na koji je to učinila Rusija, naglasio je analitičar.

Komentari

komentar





You may also like