Zakharova inzistira da je potreban dijalog o tome kako spriječiti Treći svjetski rat

Rusija vjeruje da ono što treba učiniti jest razgovarati ne o tome hoće li izbiti Treći svjetski rat, nego o tome kako ga spriječiti, rekla je u petak glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova, a prenosi Tass.

“Je li Treći svjetski [rat] moguć? Možda je već u tijeku? Koji će oblik poprimiti? To su teme o kojima mnogi raspravljaju. Umjesto da govorimo o Trećem [ratu], bilo bi nam bolje da razgovaramo o kako to spriječiti”, rekla je na konferenciji za novinare.

Zakharova je naglasila kako Moskva godinama ukazuje da međunarodno pravo i Ujedinjeni narodi trebaju služiti kao “zaštitna mreža” protiv Trećeg svjetskog rata. Budući da su nastali nakon Drugog svjetskog rata kao jamstvo sprječavanja Trećeg svjetskog rata, na ovaj ili onaj način radili su svoj posao, istaknula je.

Glasnogovornica je istaknula da Rusija već 3-4 godine bilježi “želju kolektivnog Zapada da izbriše međunarodno pravo i umjesto toga uvede ‘svjetski poredak utemeljen na pravilima'”.

“Ovo je iznimno opasno jer to podrazumijeva diktaturu jedne skupine zemalja i time prijeti narušavanjem ravnoteže u cijelom svijetu, a onemogućuje drugim državama ostvarivanje svojih interesa. Svaka zemlja ima pravo na suverenu vanjsku i unutarnju politiku, na zakonsku obranu njihovih interesa, za razvoj gospodarstva, za obranu humanitarnih prava, za zaštitu i [njihovu] sigurnost”, nastavila je.

“Kada jedna grupa zemalja zgrabi vlast ili teži da je preuzme, može se očekivati ​​mnogo problema. O tome smo na sve načine pokušali reći globalnoj zajednici i prenijeti tu istinu da je diktat jednog pola nemoguć i da će dovesti do destruktivnih posljedica”, zaključila je.





 

Komentari

komentar





You may also like